Actueel

Vergaderen achter het stuur: niet zonder risico!

Nu we door de coronacrisis met z’n allen massaal zijn gaan telewerken, wordt er meer en meer vergaderd achter het stuur. We doen dat niet alleen tussen twee fysieke werkafspraken door, maar ook wanneer we bijvoorbeeld de kinderen van school ophalen.

Meer fietsers slachtoffer van wegwerkongevallen

De fiets wint aan populariteit bij de werkende bevolking, maar ook het aantal wegwerkongevallen met fietsers neemt toe. Volgens cijfers van verzekeraar AXA is ongeveer één slachtoffer van wegwerkongevallen op drie een fietser. AXA baseert zich hiervoor op de dossiers die het behandelde sinds 2013. In 2013 betroffen 1527 van de behandelde dossiers wegwerkongevallen met fietsers; in 2018 bedroeg dit aantal 1948. Op vijf jaar tijd steeg het aandeel fietsers dat slachtoffer werd van een wegwerkongeval, van 20% naar 30% van de gevallen. 

Bedrijven weigeren steeds vaker snelle elektrische fiets in hun leaseplan

Het aantal ongevallen op de weg van en naar het werk stijgt. Fietsers blijven kwetsbare weggebruikers en wie een ongeval heeft met een snelle elektrische fiets, blijft langer arbeidsongeschikt. Dit leidt ertoe dat veel bedrijven dit soort fietsen niet meer opnemen in hun leaseplan.

Gsm’en achter stuur ook verboden in zelfrijdende Tesla

Een Nederlandse rechter bepaalde onlangs in een zaak in beroep dat wie in Nederland in een zelfrijdende Tesla rijdt, geen gsm mag vasthouden tijdens het rijden. Dat kwam vorige week naar voren in een vergelijkbare zaak die een Amsterdammer had aangespannen. Deze laatste kreeg vorig jaar twee boetes voor gsm’en achter het stuur van een Tesla die op de automatische zelfbesturing reed.

Meer en ernstigere ongevallen tijdens hittegolf

Uit cijfers van Vias institute blijkt dat een lange, relatief droge periode met veel zon het aantal ongevallen sterk kan beïnvloeden. Tijdens een hittegolf zijn er dan ook meer ongevallen en zijn ze ook ernstiger.

ETSC: “Verplicht alcoholslot in professionele voertuigen”

Uit een nieuw rapport van de ETSC (European Transport Safety Council) blijkt dat in de EU jaarlijks nog steeds meer dan 5000 sterfgevallen veroorzaakt zijn door rijden onder invloed. De ETSC vraagt daarom aan de EU om de installatie van een alcoholslot verplicht te maken.

ISO verkeersveiligheid

H.Essers heeft als eerste logistiek bedrijf een ISO 39001-certificaat Verkeersveiligheid behaald. De logistieke dienstverlener zet vooral in op training en evaluatie van de chauffeurs. Een aanpak die loont, zo blijkt uit de ongevallencijfers en het ISO-certificaat.

Werknemers slapen onvoldoende

Werknemers slapen niet genoeg. Dat zegt het Franse nationale instituut voor de slaap en waakzaamheid. Een werknemer op tien is al eens ingedommeld tijdens het rijden van en naar het werk.

Minder vaststellingen GSM-gebruik achter het stuur

In het eerste semester van 2013 deed de politie 48.121 vaststellingen van GSM-gebruik achter het stuur. Wanneer we deze cijfers extrapoleren naar een volledig jaar (96.242), dan ligt dit aantal een stuk lager dan in 2012 (119.985) en 2011(132.244). 

Mobiliteitsbudget oplossing voor fileleed?

Een mobiliteitsbudget met hetzelfde sociaal fiscaal statuut als een bedrijfsauto zou ertoe kunnen leiden dat veel minder werknemers kiezen voor de auto als verplaatsingsmiddel voor het woon-werkverkeer. Dat blijkt uit een pilootproject dat werd georganiseerd door Mobiel21, de Bond Beter Leefmilieu en Voka Halle-Vilvoorde en dat de steun kreeg van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V).