Onderzoek

Impact van telewerk op mobiliteit en verkeersveiligheid

Telewerk biedt tal van voordelen: het vermindert de files in de spitsuren en verhoogt de verkeersveiligheid. Vias institute raadt de invoering van telewerk dan ook sterk aan.

Waarom stijgt het aantal verkeersongevallen door beveiligingssystemen?

Achteruitrijcamera’s, dodehoek- en vermoeidheidsdetectiesystemen zijn systemen ontworpen om het risico op menselijke fouten te verkleinen en het aantal ongevallen te verminderen. Een Nederlands rapport toont echter aan dat het aantal ongelukken onder invloed van deze systemen enkel stijgt. Een theorie genaamd ‘risicohomeostase’ wijst ook in deze richting.

Belg vaker met fiets naar het werk

De Belg kiest de laatste jaren steeds vaker voor de fiets en de trein om zich te verplaatsen naar het werk. Dat blijkt uit een enquête van Vias institute (het voormalige BIVV) bij 30.000 Belgen. De enquête werd uitgevoerd in samenwerking met de FOD Mobiliteit en Vervoer. De resultaten van dit onderzoek werden vergeleken met de gegevens uit de Beldam-studie van de FOD Mobiliteit van 2010.

Frankrijk: hoe dodelijk zijn beroepsverplaatsingen?

Fransen nemen systematisch meer risico’s tijdens beroepsverplaatsingen dan tijdens privéverplaatsingen. Ze brengen zo hun eigen veiligheid en die van anderen in gevaar. Verzekeraar AXA maakte een overzicht van het risicogedrag op de weg volgens hun Rijgedragbarometer 2017.

Frankrijk – Stijging van het aantal ongevallen met snelwegwerkers

Of ze nu hulp bieden aan weggebruikers in moeilijkheden (ongeval of pech), snelwegen onderhouden of werkzones afbakenen, snelwegwerkers brengen een groot deel van hun tijd door langs snelwegen waar voertuigen met snelheden van meer dan 130 km/u voorbijrazen. De veiligheidsbalans van de Association des sociétés françaises d'autoroutes (Asfa) is alarmerend: snelwegwerkers zijn steeds vaker het slachtoffer van verkeersongevallen.

Inventaris van de kostprijs woon-werkverkeer

België is één van de congestiegevoeligste landen van Europa, wat negatieve gevolgen heeft voor de burger, de economie en de maatschappij. Recent werd een inventaris opgesteld met informatie en cijfergegevens die beschikbaar zijn om de huidige kostprijs van het woon-werkverkeer in België te berekenen. Uit deze inventaris kwamen enkele interessante vaststellingen naar boven. 

De impact van de snelheidsregelaar en de snelheidsbegrenzer op de alertheid van de bestuurders

Een studie van de Universiteit van Straatsburg bevestigt de negatieve effecten van het gebruik van de snelheidsregelaar en de snelheidsbegrenzer op de alertheid en het rijgedrag. Er wordt gewezen op de noodzaak om deze systemen op een doordachte wijze te gebruiken met het oog op de veiligheid van de bestuurder in het verkeer.

Diagnostiek 2011: Hoe evolueren de woon-werkverplaatsingen?

Sinds 2005 maakt de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer elke drie jaar een diagnostiek van het woon – werkverkeer. Dit onderzoek maakt het mogelijk om een stand van zaken op te maken van de mobiliteit in België en de evolutie van het vervoersgebruik van werknemers onder de loep te nemen. Op die manier wil men werkgevers aanzetten tot een actief mobiliteitsbeleid, in dialoog met de werknemers. Anderzijds worden bevoegde overheden en vervoersmaatschappijen van gegevens voorzien die ze kunnen gebruiken bij het uitstippelen en evalueren van hun beleid.

Support@Work

Prevent werkte mee als partner in het project Support@Work dat slachtoffers van een verkeersongeval ondersteunt bij het behouden en zoeken van een job.

Rapport over vermoeidheid bij vrachtwagenchauffeurs

Zopas heeft de European Transport Safety Council (ETSC) in het kader van het PRAISE projet een nieuw rapport gepubliceerd. Het PRAISE-project van de ETSC wil goede praktijken verspreiden onder de werkgevers om zo veiligere verkeersomstandigheden te creëren voor de werknemers. In het zevende PRAISE-rapport worden maatregelen voorgesteld om vermoeidheid bij vermoeidheid bij vrachtwagenbestuurders aan te pakken. Vermoeidheid is een van de belangrijkste risico’s voor deze groep.