Werknemersinformatie

Quiz: wat weet u over vermoeiheid tijdens het rijden?

Hebben jullie het artikel over vermoeidheid tijdens het rijden goed gelezen? Doe de test en beantwoord onderstaande vragen. Voor elke vraag zijn verschillende antwoorden mogelijk.

Instructiefiche: vermoeidheid tijdens het rijden

Vermoeidheid is de meest voorkomende oorzaak van ongevallen bij beroepschauffeurs. Hieronder vind je enkele tips om slaperigheid tijdens het rijden te vermijden.

Vermijd slaperigheid tijdens het rijden

Wanneer je lange trajecten moet afleggen met de wagen, is het belangrijk dat je goed uitgerust bent. Uit en Frans onderzoek blijkt dat 17% van de automosilisten minstens één keer per maand moet vechten tegen de slaap. In de meeste gevallen is dit het gevolg van slaapgebrek.

Instructiefiche: Containers - hoe reageren bij onveilige situaties?

Werknemers die werken met containers zijn zich niet altijd bewust van de gevaren waarmee ze geconfronteerd worden. Een van de belangrijkste risico’s zijn toxische gassen die ze kunnen inademen bij het openen van containers. De havenarbeiders die de goederen verplaatsen lopen het grootste risico, maar ook de douaniers en inspecteurs kunnen deze gassen inademen. Hoe reageren bij onveilige situaties?

Instructiefiche - Tillen van een doos

Bij het laden en lossen is het bijzonder belangrijk om op een veilige manier lasten op te tillen en te verplaatsen.

Opgepast rond laadkaaien

In de meeste magazijnen zijn laadkaaien aanwezig om goederen aan- en af te voeren. Rondom die  laadkaaien is er heel wat bedrijvigheid, en dat brengt ook heel wat risico's met zich mee. Valpartijen vormen een van de grootste risico's, maar er zijn ook nog de aan- en afrijdende voertuigen, de risico's door het tillen en verplaatsen van lasten,....

Opgelet voor toxische gassen in containers

Werknemers die werken met containers zijn zich niet altijd bewust van de gevaren waarmee ze geconfronteerd worden. Een van de belangrijkste risico’s zijn toxische gassen die ze kunnen inademen bij het openen van containers. De havenarbeiders die de goederen verplaatsen lopen het grootste risico, maar ook de douaniers en inspecteurs kunnen deze gassen inademen. Enkele tips.

Vallen van voertuigen

Bij een val van hoogte denken we meestal aan werken op daken of stellingen. Men vergeet dat ook een stilstaand voertuig een mogelijke bron van valpartijen kan zijn.

Instructiefiche - De dode hoek

Instructiefiche met tips om dodehoekongevallen te vermijden.