Artikel

Blootstelling aan ozon van klimatologische oorsprong

Bij hoge concentraties ozon, een in de lucht aanwezig vervuilend gas dat gevaarlijk is voor de gezondheid, activeert de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan.

Het belang van pauzes bij hittegolven

Bij de hittegolf die Quebec begin juli 2018 trof, kwam een bouwvakker om het leven. Volgens de enquête van de CNESST (commissie voor normen, rechtvaardigheid, gezondheid en veiligheid op het werk) van Quebec, zou de dood van de 35-jarige werknemer vermeden kunnen zijn als er meer pauzes ingelast zouden zijn en hij zich beter gehydrateerd zou hebben. 

Warm aanbevolen bij werken in de koude: Java-applet voor ISO-norm 11079

Koude wordt vaak als minder prettig ervaren, maar wanneer is de blootstelling aan koude oncomfortabel, onveilig of zelfs schadelijk voor de gezondheid? De blootstelling aan koude evalueren is gemakkelijker dan het evalueren van de blootstelling aan warmte – waarvoor een vochtige globethermometer (wet bulb globe thermometer, WBGT) – omdat bij koude een ‘gewone’ thermometer gebruikt mag worden. We bespreken een Zweedse Java-applet die het gemakkelijk maakt om de ISO-norm 11079 na te leven.

Propaan en propeen als koelmiddel

Colruyt Group hecht heel veel belang aan duurzaam ondernemen. Daarom besliste de groep in 2015 om de koelsystemen in alle winkels te voorzien van propaan en propeen als koudemiddel. Die systemen hebben namelijk een veel kleinere milieu-impact. En hoe zit het met de veiligheid?

Hoe kan het magnetisch veld van een MRI-scanner slachtoffers maken?

Beeldvorming door magnetische resonantie (Magnetic Resonance Imaging - MRI) is een techniek voor medische beeldvorming die vandaag de dag wijdverspreid is. Toch mogen we niet uit het oog verliezen dat deze techniek heel wat gevaren met zich mee kan brengen wanneer men de voorgeschreven preventiemaatregelen niet nauwgezet naleeft.

 

Risico’s en gevolgen van 3D-printen

Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) geeft regelmatig Discussion Papers uit. Een recente Discussion Paper over de welzijnsaspecten van het 3D-printen geeft een goede samenvatting van de problematiek rond deze techniek[1].

Preventieadviseur bij een koeltechnisch bedrijf

Ingevroren groenten zijn big business. Om het invriezen zo snel mogelijk te laten verlopen heeft de sector grote koelinstallaties nodig. In deze reportage krijgen we toelichting van Wouter Van Vooren van SKT over de risico’s voor koeltechnici en we bezoeken de koelinstallatie van Pasfrost.

IJs en sneeuw: risico’s voor de heftruckchauffeur

Het ziet ernaar uit dat we de komende dagen te maken gaan krijgen met winterse weersomstandigheden. Maar ook bij vriestmemperaturen en bij winterse neerslag werken onze ondernemingen gewoon verder. Daarom deze tips voor heftruckbestuurders.

Is de airco een ziekmaker?

In een hotelkamer, in de wagen of op kantoor: wanneer het buiten bloedheet is, dan schakelen we graag de airco in om de temperaturen wat draaglijker te maken. Maar niet iedereen is een grote voorstander van het gebruik van airconditioner. Veel mensen denken dat de airco ziektes verspreidt. Is dat ook zo? 

Hogere zomertemperaturen beïnvloeden aantal ongevallen

Het Canadese onderzoekinstituut voor veiligheid en gezondheid op het werk IRSST heeft de resultaten bekendgemaakt van een statistisch onderzoek. Uit de studie blijkt dat het aantal werkgerelateerde gezondheidsproblemen met 42% en het aantal arbeidsongevallen met 0,2% toeneemt als de omgevingstemperatuur met 1°C stijgt.