Actueel

Covid-19: Procedure terugkeer naar het werk voor niet-verzorgenden

Maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben gevolgen voor de terugkeer van zieke werknemers. De externe preventiedienst Cesi stelde hier een korte procedure voor op. Hieronder een overzicht van wat er moet gebeuren wanneer niet-verzorgenden willen terugkeren naar het werk nadat zij symptomen van of een besmetting met het coronavirus hebben gehad.

Opinie - Thuiswerk door coronacrisis: bitterzoet voor mensen met beperking

Om de verspreiding van het SARS-CoV-2-virus te vertragen, heeft de Belgische overheid maatregelen genomen. In opvolging hiervan faciliteren tal van werkgevers nu een thuiswerkbeleid, en zijn flexibele en deeltijdse werkorganisaties plots geen probleem meer. Deze plotse noodgedwongen innovatieve werking is positief, maar wellicht ook een beetje bitterzoet voor mensen met een beperking die hier al jaren tevergeefs naar vragen.

Kabinet-Peeters reageert na verontwaardiging over ‘thuiswerkalarm’

Naar aanleiding van de voorspelde sneeuwval op 9 februari 2018 verspreidden minister van Werk Kris Peeters en het Agentschap Wegen en Verkeer de boodschap op om zoveel mogelijk van thuis uit te werken die dag. Er ontstond heel wat ophef over dit zogenaamde ‘thuiswerkalarm’.

Steeds meer ambtenaren doen aan telewerk

De federale ambtenaren vinden steeds vaker de weg naar flexibel werken. Het aantal werknemers dat deels van thuis werkt, is tussen 2012 en januari 2014 met 62% gestegen. Dat blijkt uit cijfers van staatssecretaris voor de Openbare Diensten, Hendrik Bogaert.

België geen trendsetter op vlak van flexibel werken

38% van de Belgische bedrijven zou flexibel werken hebben ingevoerd. Dat is beduidend minder dan in sommige buurlanden zoals Engeland (64%), Duitsland 57% en Nederland (48%). Dat blijkt uit het internationaal vergelijkend Flexibel Werken Onderzoek 2013 van BakkerElkhuizen, specialist op het gebied van werkplekinrichtingen bij 400 HR-professionals.

Een op drie Belgen ervaart woon-werkverkeer als belastend

Wie het woon-werkverkeer als belastend ervaart, heeft meer stress op het werk en voelt zich meer uitgeput aan het einde van de werkdag. Dat blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener Securex.