De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) en het Belgische Focal Point van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) lanceerden de nieuwe risicoanalysetool OiRA Vastgoed.
De afgelopen weken kwamen in België al meermaals huishoudhulpen op straat om een loonsverhoging te eisen. Nu klagen ook huisartsen, vakbonden en arbeidsgeneesheren de zware werkomstandigheden van de huishoudhulpen aan in een open brief.
Een politieagente werd door een mannelijke collega bedreigd en vernederd. Ze trok naar de rechtbank om dit als arbeidsongeval te laten erkennen. De krant La Dernière Heure, die over de zaak bericht, meldde onlangs dat de vrouw de zaak gewonnen had.
Op 19 en 20 maart 2019 werd de Burnout Assessment Tool (BAT) van de KU Leuven voorgesteld. De tool is gebaseerd op een geactualiseerde definitie van de term ‘burn-out’. Op basis van deze definitie werd een vragenlijst en een scoresysteem ontworpen dat de gebruiker een indicatie over het risico op burn-out geeft.
De KU Leuven lanceert samen met huisartsenvereniging Domus Medica een proefproject dat ervoor moet zorgen dat mensen met een burn-out sneller terug kunnen keren naar de werkvloer.
In november 2018 zal voor een duizendtal werknemers uit de ziekenhuis- en banksector, die met een burn-out kampen of in de gevarenzone verkeren, een pilootproject van start gaan. Zij zullen de kans krijgen een begeleidingstraject op maat te volgen.
De wetgeving die van toepassing is op de overheidssector, bepaalt dat “het ongeval overkomen tijdens de uitoefening van het ambt, geacht wordt door de uitoefening van het ambt te zijn overkomen”. Kenmerkend voor een arbeidsongeval is dat het veroorzaakt wordt door een ‘plotse gebeurtenis’. Het arbeidshof van Luik oordeelde dat werkstress als een plotselinge gebeurtenis beschouwd kan worden en dat stress zo een arbeidsongeval kan veroorzaken. Hieronder zetten we de argumenten op een rijtje die het arbeidshof in zijn arrest van 18 juli 2017 naar voren schoof.
Op de website van Fedris, het federaal agentschap voor beroepsrisico’s, wordt de thematiek van bore-out, net als burn-out, niet besproken. Kunnen langdurige afwezigheden of blijvende arbeidsbeperkingen omwille van psychosociale risico’s op de werkplek dan wel leiden tot een uitkering door Fedris?
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft een advies uitgebracht om het begrip burn-out beter te definiëren, aanbevelingen te geven in verband met de identificatie en de behandeling ervan, en het competentieprofiel van de beroepsbeoefenaars te bepalen die deze werkenden met werkgerelateerde problemen zullen begeleiden.
In een consensusdocument beantwoordt Co-Prev een aantal vragen over de aanpak van de EDPB’s op het vlak van formele en informele psychosociale interventies. Het doel is de externe diensten in staat te stellen de regelgeving uniform te interpreteren en de nodige maatregelen te nemen op het terrein. We lichten enkele specifieke punten toe.