Werknemersinformatie

Bescherm jezelf tegen uv-straling – ook op het werk

Het aantal mensen met huidkanker stijgt ieder jaar. Sterker nog: volgens de Stichting tegen Kanker krijgt een op de vijf Belgen huidkanker voor zijn 75e. Uv-stralen zijn een grote veroorzaker van deze ziekte. Je hebt het hoogstwaarschijnlijk al erg vaak gehoord, maar wij herhalen het met plezier: bescherm jezelf wanneer je buitenkomt, ook op het werk!

Dossier: Wees niet blind voor uv-straling! Zet je zonnebril op, ook in de winter

Bij blootstelling aan ultraviolette straling (uv-straling) denken we vaak in de eerste plaats aan de effecten van zonlicht op de huid tijdens de eerste mooie lente- of zomerdagen. Toch moeten we ook in de winterperiode, wanneer we richting bergen en sneeuw trekken, de nodige aandacht schenken aan deze onzichtbare natuurlijke straling. Je ziet de straling niet, maar ongemerkt kunnen je ogen schade oplopen.

De microgolfoven... warm aanbevolen?

De microgolfoven behoort vandaag tot de standaarduitrustig van een moderne keuken. Toch hoort men hier en daar al eens kritische commentaren over de mogelijks schadelijke effecten voor onze gezondheid door het eten van voedsel dat werd bereid of opgewarmd in de microgolf. Een en ander wordt al een stuk duidelijk wanneer we het werkingsprincipe van dit toestel nader belichten.

Met de eerste lentezon, ook de eerste risico’s: nu... en later!

De eerste lentezon maakt iedereen weer blij na de sombere wintermaanden. Zonlicht heeft immers een positief psychisch effect en speelt een rol bij de vorming van vitamine D. Maar ook deze medaille heeft een keerzijde, want de lentezon brengt risico’s met zich mee die dikwijls onderschat worden.

Elektromagnetische velden

De aanwezigheid van elektromagnetische velden is onvermijdbaar in de ontwikkelde wereld omdat zij ontstaan telkens als elektriciteit wordt gebruikt. Iedereen in onze moderne samenleving wordt blootgesteld aan elektrische en magnetische velden van elektrische apparatuur, uitzendingen en communicatietoestellen. België heeft recent een specifieke wetgeving aangenomen die werknemers moet beschermen tegen de gevaren van niet-ioniserende elektromagnetische straling.

Gsm’s: consument zal beter worden geïnformeerd over stralingen

De gsm is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Elk jaar worden in België bijna 4 miljoen toestellen verkocht, voor zakelijk én privégebruik. Vanaf 1 maart 2014 moeten de consumenten beter worden geïnformeerd over de stralingen die worden afgegeven door het toestel dat men wil aankopen. Zo wordt het vermelden van de SAR-waarde verplicht in alle gsm-verkooppunten, niet alleen in de winkels maar ook op het internet.