Uit de meest recente bevraging van Preventie en Interim (PI) blijkt dat er in 2019 iets meer dan 40 arbeidsongevallen met uitzendkrachten per miljoen uren tewerkstelling gebeurden. De afgelopen jaren is de frequentie- en ernstgraad van arbeidsongevallen in de uitzendsector stabiel gebleven. PI benadrukt dat een goede communicatie van groot belang is bij de preventie van arbeidsongevallen.
December is voor heel wat kleinhandelszaken een zeer drukke maand. Om het werk de baas te kunnen, nemen veel werkgevers tijdelijke werknemers of uitzendkrachten in dienst. Buiten de feestperiode is het werkritme al vrij hoog, maar in december neemt dit uitzonderlijke proporties aan, waardoor werknemers meer risico op letsels lopen.
Een bedrijf dat gebruikmaakt van de diensten van een uitzendkracht, moet een werkpostfiche invullen en deze aan het uitzendbureau bezorgen wanneer het gezondheidstoezicht verplicht is. Preventie en Interim (PI), de Centrale Preventiedienst voor de Sector van de Uitzendarbeid, heeft onlangs een nieuwe website gelanceerd: www.werkpostfiche.be. Een korte opfrissing van de werkpostfiche.
Op 5 februari 2018 verscheen de wet houdende diverse bepalingen inzake werk in het staatsblad. De wet wijzigt verscheidene wetten waaronder de wet welzijn op het werk. Het gaat om enerzijds de oprichting van de centrale gegevensbank voor het gezondheidstoezicht van uitzendkrachten en anderzijds wijzigingen aan de bepalingen over de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk.
Het Comité van hoge functionarissen van de arbeidsinspectie (SLIC) heeft een informatie- en handhavingscampagne gelanceerd om de veiligheid en gezondheid op het werk (VGW) van uitzendkrachten en grensarbeiders te bevorderen.
De centrale preventiedienst voor de sector van de uitzendarbeid “Preventie en Interim” (PI) heeft de centrale gegevensbank ‘PI-M’ ontwikkeld waarin de resultaten van de gezondheidsonderzoeken van de uitzendkrachten zijn opgenomen. De databank vergemakkelijkt de uitwisseling van gegevens en vermijdt nutteloze herhalingen van onderzoeken.
Tijdens hun stage krijgen leerlingen te maken met allerhande onvoorziene gebeurtenissen. Uit een studie van het Canadese onderzoeksinstituut IRSST blijkt dat bijna 19% van die gebeurtenissen risico’s inhouden voor de gezondheid en veiligheid van de leerlingen. Een overzicht van de resultaten.
Alle EU-lidstaten hebben maatregelen genomen in het kader van Richtlijn 2008/104/EG betreffende uitzendarbeid. De Europese Commissie schrijft in een beoordelingsverslag dat de omzetting van de Richtlijn over het algemeen correct verlopen is en dat het niet nodig is om de Richtlijn te wijzigen. De Commissie vindt het belangrijker om ervoor te zorgen dat ze goed toegepast wordt.
In het Belgisch Staatsblad van 10 februari 2014 verscheen het KB dat CAO 108 bindend verklaard. De CAO kadert in de modernisering van de uitzendarbeid. De bepalingen zijn reeds in voege getreden op 1 september 2013.