Onderzoekers van het Québecse IRSST (Institut de recherche Robert-Sauvé en santé et en sécurité du travail) hebben een analyse gemaakt van de handelingsvrijheid van werknemers. Dat is de mate waarin een werknemer zijn of haar werkmethoden zelf kan bepalen. Hoe groot is die vrijheid wanneer een werknemer eenzelfde handeling moet herhalen? En hoe verschilt ze van de ene magazijnmedewerker tot de andere?
Vrouwen zijn vaker blootgesteld aan werkgerelateerde factoren die geassocieerd worden met het risico op het ontwikkelen van musculoskeletale aandoeningen (MSA). Om de werkomstandigheden van vrouwen te verbeteren, is het belangrijk om gender in rekening te brengen bij de ontwikkeling van een beleid rond welzijn op het werk.
Bij participatieve ergonomie (PE) worden werknemers betrokken bij het in kaart brengen van risico’s en het zoeken naar oplossingen om werkgerelateerde aandoeningen aan het bewegingsapparaat aan te pakken. In een discussienota bespreekt het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) de voordelen van PE en de stappen die men moet nemen bij het opzetten van een PE-project. Daarnaast geeft het agentschap ook enkele aanbevelingen.
Vrouwen, migranten en LHBTI-werknemers lopen meer risico op het ontstaan van werkgerelateerde musculoskeletale aandoeningen (MSA). In een nieuw rapport van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) wordt vastgesteld waarom zij dikwijls in slechtere omstandigheden werken, die deze aandoeningen in de hand werken.
Het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO heeft samen met Knauf de effectiviteit getest van een armondersteunend exoskelet bij werkzaamheden van stukadoors. De spieractiviteit bij de onderzochte schouder- en armspieren nam af met respectievelijk 30 en 38%.
Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) heeft een onderzoek uitgevoerd over musculoskeletale aandoeningen (MSA) waarbij gezocht wordt naar het antwoord op de volgende vragen: Waarom komen MSA nog steeds zo vaak voor in Europa, ondanks intensieve inspanningen om ze te voorkomen? En hoe kan deze problematiek best aangepakt worden?
Musculoskeletale aandoeningen zijn de meest voorkomende werkgerelateerde aandoeningen. Een rapport opgesteld in opdracht van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) brengt de cijfers samen.
Uit het Zwitserse luik van de Europese enquête naar de arbeidsomstandigheden die Eurofoud in 2015 in 35 Europese landen heeft uitgevoerd, blijkt dat de fysieke belasting op het werk stijgt.
In 2012 onderzocht de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg het belang van interventies ter bestrijding van musculoskeletale aandoeningen (MSA) en psychosociale risico’s (PSR).
Het INRS ondervroeg 235 werknemers van een bedrijf uit de thuiszorgsector over hun dagelijkse bezigheden op het werk. Thuishelpers moeten steeds dezelfde taken uitvoeren, maar de omstandigheden waarin ze werken kunnen sterk verschillen.