Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft op haar website een specifiek uitgewerkte webpagina met een overzicht van animaties en infographics die zijn gemaakt over een 10-tal type ongevallen.
Slechts de helft van de Nederlandse bedrijven voert een risicoanalyse uit. De Nederlandse regering neemt initiatieven om dit aantal op te trekken. Een striktere handhaving is daarbij een belangrijke factor.
In alle sectoren vind je allerhande afgezonderd tewerkgestelde werknemers. Afgezonderde tewerkstelling vergroot de werkbelasting en bemoeilijkt de hulp bij incidenten of ongevallen. Die situatie kan ontstaan of verergeren ten gevolge van vakantieperiodes, bijvoorbeeld op het einde van het jaar. Bijzondere waakzaamheid is geboden.
Op 9 oktober 2018 werd de vernieuwde EU OiRA-tool voor de ledersector voorgesteld in Brussel. De tool wil kleine ondernemingen helpen bij het uitvoeren van een risicoanalyse en het nemen van de gepaste maatregelen. Voor het aanpassen en updaten van de OiRA Leather & tanning werd de sector bijgestaan door Prevent. Voor de sector past dit project in een bredere aanpak om veiligheid en gezondheid op het werk doorheen de volledige toeleveringsketen te bevorderen.
Het vellen van bomen houdt heel wat risico’s in, getuige enkele recente ongevallen. Een fout tijdens het omhakken is de eerste schakel van een keten die tot een ernstig of zelfs dodelijk ongeval kan leiden.
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft een advies uitgebracht om het begrip burn-out beter te definiëren, aanbevelingen te geven in verband met de identificatie en de behandeling ervan, en het competentieprofiel van de beroepsbeoefenaars te bepalen die deze werkenden met werkgerelateerde problemen zullen begeleiden.
De norm ISO 31000 bevat principes en algemene richtlijnen om organisaties te helpen de risico’s te beheren en goede resultaten te behalen in een onzeker klimaat. De norm wordt momenteel herzien met de bedoeling het risicomanagement te vereenvoudigen. Welke veranderingen staan op stapel?
De arbeidsongevallencijfers voor de privésector van het Fonds voor arbeidsongevallen vertonen een duidelijke dalende tendens op lange termijn. De ernst van de ongevallen die plaats vonden op de weg van en naar het werk blijft hoger dan de ernst van de ongevallen op de arbeidsplaats.
Op 28 september 2016 lanceerden de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD Werkgelegenheid) en het Belgische Focal Point van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) het risicoanalyse-instrument OiRA voor de horecasector. OiRA is online beschikbaar via www.oiraproject.eu. Met het instrument kan een klein horecabedrijf een risicoanalyse en een actieplan uitwerken voor het nemen van preventiemaatregelen. OiRA Horeca kwam tot stand door een intensieve samenwerking tussen de werkgevers- en werknemersorganisaties van de horecasector, het Horecafonds, Prevent en de FOD WASO.
De Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk viert zijn 20ste verjaardag. Deze wet betekende een waarlijke omwenteling in de preventie van professionele risico’s: een overschakeling van een wetgeving waarbij de bedrijven de middelen moesten invoeren die door de wetgever werden gevraagd (ARAB) naar een doelstellingenwetgeving waarbij de belangrijkste doelstelling is het bewaren van de veiligheid en de gezondheid van de werknemer.