In 2018 startte Landelijke Kinderopvang, in samenwerking met KBC Verzekeringen, met het Magda?!-project. Dit project wil kinderen in de buitenschoolse opvang op een ludieke manier risico’s leren inschatten. Belangrijk hierbij is dat kinderen zélf leren omgaan met risico’s en tegelijk ook gestimuleerd worden om avontuurlijk te spelen.
Voor haar eindwerk voor de opleiding preventieadviseur niveau 2 bij Prevent-Academy ging onze cursist Lieve Monté op zoek naar een risicoanalysetool voor de hiërarchische lijn van het UZ Leuven. Met deze tool moeten verantwoordelijken die geen uitgebreide chemische kennis bezitten, op een eenvoudige manier handelingen met chemische stoffen kunnen analyseren en indien nodig maatregelen treffen om de veiligheid en gezondheid van hun personeel te waarborgen.
Burn-outs zijn anno 2016 een realiteit waar veel bedrijven mee geconfronteerd worden. De wetgever is zich hiervan bewust en verplicht de Belgische ondernemingen om een beleid rond het voorkomen van burn-outs op poten te zetten. Bij uitzendbedrijf Tempo-Team wachtten ze die wettelijke verplichting niet af en namen ze eerder al het heft in handen.
Geluid van machines is alledaagse kost voor de werknemers van ruitenwisserfabrikant Bosch in Tienen. Door middel van gedetailleerde geluidskaarten probeert het bedrijf geluid en geluidshinder te beperken. “Het doel is om nergens in de productiehallen 79 decibel te overschrijden.”
Investeren in anti-slipvloeren en op die manier ongevallen voorkomen, kan rendabel zijn. Dat blijkt uit een praktijkvoorbeeld van het Europese project benOSH, Benefits of Occupational Safety and Health, waarbij gekeken werd wat de financiële voordelen zijn van investeringen in veiligheid en welzijn op het werk.
PreventFocus sprak met de preventieadviseurs van de Belgische vestiging van 3B The Fibreglass Company. Zij vormen de spil van het preventiebeleid in de fabriek in Battice. Bij de overname van het bedrijf bleek tijdens de onvermijdelijke overgangsfase duidelijk dat een sterke veiligheidscultuur van groot belang is. Zo ondervonden onze gesprekspartners dat procedures en arbeidsmiddelen alleen niet volstaan om ervoor te zorgen dat het veiligheidsniveau in het bedrijf hoog wordt gehouden. Samen met fabrieksdirecteur trokken ze de nodige lessen.
Het gebruik van synthetische nanomaterialen gaat in stijgende lijn. Er is echter nog veel onzekerheid over potentiële gezondheidsrisico’s van nanotechnologie. Nochtans worden werknemers mogelijk al blootgesteld aan nanodeeltjes. De Vlaamse onderzoeksorganisatie, VITO, heeft daarom een beleid ontwikkeld voor veilig werken met nanodeeltjes.
Een onderzoek naar de veiligheidscultuur bij het bedrijf ATMI (Advanced Technology Materials Inc.) bracht aan het licht dat er ondanks de lage ongevallencijfers nog heel wat verbetering mogelijk is. Enkele knelpunten zijn onder andere de ondersteuning door de leidinggevende en het vertrouwen tussen collega’s. Een actieplan moet de veiligheidscultuur verbeteren.
Tijdens het gebruik van gevaarlijke stoffen worden de werknemers van chemische bedrijven blootgesteld aan verschillende risico’s: de inademing van schadelijke dampen, contact met producten, vallen, lawaai, enz. Afton Chemical ontwikkelde een werkpostobservatierooster om de hiërarchische lijn (managers en supervisors) te helpen bij het identificeren van eventuele disfuncties bij hun team en het versterken van de positieve punten.
Het bedrijf Peeters o.i.w. is er met de steun van verzekeraar AXA in geslaagd om het aantal ongevallen in het industrieel reinigingsbedrijf te doen dalen. De grootste uitdaging was het gedrag van de werknemers bij te sturen. De interne veiligheidscampagnes en –tools hebben hun effect niet gemist: Peeters haalde vorig jaar een frequentiegraad van 4,19 waar het sectorgemiddelde in 2008 nog 35,09 bedroeg.