Werknemersinformatie

Warme kledij voor buiten werken op koude dagen

Onderkoeling, vrieswonden, koubulten, … Buiten werken bij koude temperaturen brengt heel wat risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om de juiste kledij aan te trekken aan het begin van een koude werkdag.

Veilig aan de slag met slijpschijven

In augustus 2020 kwam een man om het leven nadat een obus ontplofte toen hij geprobeerd had deze uit elkaar te halen met behulp van een slijpschijf. Maar ook het bewerken van minder gevaarlijke voorwerpen met een slijpschijf houdt risico’s in. Neem daarom steeds de juiste voorzorgsmaatregelen wanneer je met een haakse slijper aan de slag gaat.

Dossier: Ademhalingsmaskers

Aangezien het einde van de coronapandemie nog lang niet in zicht is, willen we in dit dossier het verschil toelichten tussen een chirurgisch masker, dat een medisch hulpmiddel is, en een FFP-masker, dat een ademhalingsbeschermingsmiddel is. Wat zijn de eigenschappen van deze maskers en hoe moet je ze gebruiken? Waarop moet je specifiek letten?

(Schone) kledij op het werk?

Of ze nu deel uitmaken van de categorie ‘werkkledij’ of ‘beschermende kledij’, de kledij die gedragen wordt op het werk wordt - zoals andere kleding - gemaakt in lageloonlanden. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten hebben daarom het project ‘Duurzame werkkledij’ gelanceerd, dat zijn vruchten begint af te werpen.

Veiligheidsschoenen voor professioneel gebruik: de informatie begrijpen

Waarvoor dienen de schoenen die ik tijdens het werk draag? Schoenen voor beroepsgebruik kunnen veiligheidsschoenen, beschermschoenen en werkschoenen zijn. Wat zijn de verschillen? Wat betekent de informatie die terug te vinden is op het etiket? 

Verbrand? Eerst lauw water!

Als je in aanraking komt met een vlam of een heet oppervlak, kan je brandwonden oplopen. Maar welke soorten brandwonden zijn er? Hoe reageren? En welke andere gezondheidsrisico’s zijn aan een brand verbonden?

Instructiefiche: Wassen en ander onderhoud van kledij

De betekenis van onderhoudssymbolen op de etiketten van kledij ligt vast. De symbolen staan voor textielbehandelingen. als de behandeling wordt uigevoerd zoals voorgeschreven dan zal het kledingstuk niet beschadigd worden. Kijk altijd na of er onderhoudsetiket aanwezig is in het kledingstuk en volg nauwgezet de instructies. De symbolen zijn onderveeld in vijf groepen.