Goede Praktijk

Handschoenen: van keuze tot beheer

Koen Bordeaud’huy, preventieadviseur bij Samoco, werd tijdens zijn loopbaan al verschillende keren geconfronteerd met de noodzaak tot de aankoop van handschoenen. In dit artikel schetst hij zijn aanpak, van bij de vaststelling van die noodzaak tot aan het beheer van deze persoonlijke beschermingsmiddelen.

Werkuniformen op maat van het personeel

Het dragen van een uniform is voor sommige beroepen cultureel bepaald. Voor andere beroepen is het uniform opgelegd door de wetgeving. Dat is het geval voor de buschauffeurs van het openbaar vervoer. Hoe beheert men de kledij van de werknemers met het oog op een maximaal comfort en een maximale tevredenheid? TEC Hainaut nodigde PreventFocus uit voor een rit. Een gesprek met Isabelle Despeghel, Aurélie Dessart en David François.

Veiligheid aan boord van een kabellegger

De nieuwe trends voor het opwekken van duurzame energie leveren nieuwe jobs op. Zo specialiseren sommige bedrijven zich in het aanleggen van de bekabeling van offshore windmolenparken. Welke risico’s gaan er gepaard met dergelijke activiteiten? De preventieadviseur aan boord van de Stemat Spirit, een schip dat de stroomkabels aanlegt van windmolenparken op zee, geeft meer uitleg.

Fluxys: strikt beleid rond gebruik pbm’s

Aardgasvervoerder Fluxys werkte een strikt beleid uit rond persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm’s) zodat elke werknemer weet waar hij aan toe is bij het aanvatten van zijn dagtaak. “Bij elke nieuwe aanvraag, hoort een risicoanalyse. Pas als er echt geen andere preventiemaatregelen mogelijk zijn, kan het gebruik van pbm’s toegestaan worden”, zegt preventieadviseur Pierre-Yves Bouvy.

Het onderhoud in een bedrijf in expansie

GlaxoSmithKline Biologicals (GSK Biologicals) is gespecialiseerd in het onderzoek, de ontwikkeling en de productie van vaccins. In de vestiging in Waver komen dagelijks bijna 4.000 mensen over de vloer. Daarbij zijn heel wat onderaannemers die vaak niet-routinematige interventies moeten uitvoeren. Voor GSK Biologicals is de veiligheid van de werknemers, vooral tijdens onderhoudswerken, een prioriteit.

Steigers: continu aanlijnen - 100%

Bij Travhydro, een bedrijf gespecialiseerd in de montage en demontage van steigers, krijgen de medewerkers een doelgerichte opleiding tegen vallen. Zo leren ze de techniek van het continu aanlijnen. Wat houdt dit precies in?

Meer met minder

Janssen Pharmaceutica in Geel werkt sinds jaar en dag met ademhalingsbeschermingsmiddelen. Het bedrijf heeft hiervoor een doordacht beleid uitgewerkt. Een grondige risicoanalyse en een duidelijke implementatieprocedure gaan er hand in hand met het terugdringen van de blootstelling. Of hoe je meer kan bereiken met minder.

Hyplast slaat handen in elkaar voor ongevallenvrij bedrijf

Wie voor de taak staat om een preventiebeleid uit de grond te stampen, kan de moed wel eens in de schoenen zinken. Maar volgehouden en doordachte inspanningen kunnen op relatief korte termijn vruchten afwerpen. Het bedrijf Hyplast heeft vijf jaar geleden alles op alles gezet en de resultaten zijn er nu ook naar. PreventFocus sprak met Walter Willekens, directeur en met Herwig Chantrain, preventieadviseur, over veiligheidsmentaliteit en over een belangrijke kwestie in hun bedrijf: de preventie van handletsels.

Touwtechnieken

Hoogtewerken met touwtechnieken worden ook wel eens acrotechnologie of ‘Rope Access’ genoemd. Met deze aan alpinisme en speleologie verwante techniek is het mogelijk werken uit te voeren op moeilijk bereikbare plaatsen (op grote hoogte, bij moeilijke toegang…), bijvoorbeeld in de bouw- en de energiesector. Van deze techniek wordt momenteel gebruik gemaakt voor het vervangen van de aluminium platen op de bollen van het Atomium.