Met de start van het nieuwe schooljaar komen er binnenkort ook weer stagiairs op de werkvloer. Dat vraagt om de nodige afspraken tussen het bedrijf, de onderwijsinstelling en de stagiair. Een belangrijk element hierin is de organisatie van het gezondheidstoezicht.
In het nieuwe schooljaar zullen opnieuw duizenden scholieren onbezoldigd stage lopen in een bedrijf. Tijdens die stage kunnen ze het slachtoffer worden van een arbeidsongeval. Wat betreft de verplichtingen inzake preventie, opvolging, aangifte, … van arbeidsongevallen zal dus, afhankelijk van de toepasselijke wetgeving, ofwel de school ofwel het bedrijf actie moeten ondernemen. Wie moet welke taken op zich nemen?
Op 16 juni 2009 verscheen in het Staatsblad het decreet van de Franse Gemeenschap van 26 maart 2009 tot toekenning van bijkomende middelen aan schoolinrichtingen voor de preventieadviseur. Dit decreet kent bijkomende financiële middelen toe aan alle onderwijsniveaus en PMS-centra. Het decreet treedt op 1 september 2009 in werking.
Vanaf 1 januari 2008 zullen de arbeidsongevallen van onbezoldigde stagiairs gedekt zijn, en dit in het kader van de arbeidsongevallenverzekering van de onderwijsinstelling. Deze wordt als de werkgever beschouwd. Deze verplichting vloeit voort uit een KB dat het toepassingsgebied van de arbeidsongevallenwet van 10 april 1971 uitbreidt.
Stel: u stelt een leerling-stagiair tewerk. Als hij een arbeidsongeval heeft, is het dan de arbeidsongevallenverzekeraar of de schoolverzekering die tussenkomt? En moeten de blootstellingsuren van die leerling-stagiair meegenomen worden in de berekening van de ernst- en frequentiegraden? Een toelichting.