Onderzoek

Akoestiek in leslokalen en vermoeidheid bij leerkrachten

Een Deense studie onderzocht de akoestiek in leslokalen en de blootstelling van leerkrachten aan lawaai. De onderzoekers concluderen dat de leerkrachten zich geen zorgen hoeven te maken over gehoorverlies, maar dat de vocale en mentale belasting wel erg groot is.

Geluidsblootstelling en gehoorschade in het onderwijs

Leerkrachten worden dagelijks blootgesteld aan een geluidsniveau van minimum 71 dB(A). Op de speelplaats en in de sporthal overschrijdt het geluid zelfs de drempel van 85 dB(A). Dat blijkt uit een onderzoek van externe preventiedienst Groep IDEWE. De mogelijke gevolgen zijn gehoorschade en stemproblemen.

Goede praktijken over een globale preventieaanpak op school

Het project identificeert goede praktijkvoorbeelden van een globale preventieaanpak en illustreert deze aan de hand van getuigenissen en interviews.

Gezonder eten dankzij gezond aanbod

Wanneer snoep- en frisdrankautomaten op school gezondere producten bevatten, kiezen scholieren ook automatisch voor gezondere aankopen. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek. Deze conclusie is echter ook interessant voor preventieadviseurs die een gezondheidsbeleid willen uitstippelen op het werk.