Artikel

Nucleaire ongevallen: veranderende perceptie

Twee Franse sociologen[1] beschrijven de rol van ongevallen in het beheer van nucleaire risico's op theconversation.com. Het kernongeval van Three Mile Island vormde een belangrijk keerpunt: wat voorheen ondenkbaar was, bleek toch mogelijk. Het is een complex probleem waarbij het belangrijk is om actoren met verschillende profielen en achtergronden te betrekken om de zaken vanuit een nieuw perspectief te bekijken en, waar nodig, de geldende regels kritisch te evalueren.

Veiligheidsrapport: leidraad voor het beschrijven van de interne veiligheid

De exploitant van een Sevesohogedrempelbedrijf moet een veiligheidsrapport indienen. De Afdeling van het toezicht op de chemische risico’s (ACR), dat bevoegd is voor de veiligheid van de werknemers in de Sevesobedrijven (‘interne veiligheid’), publiceerde in juni 2020 de tweede versie van haar ‘Leidraad voor het beschrijven van de interne veiligheid in het veiligheidsrapport'.

AED’s redden levens, ook in bedrijven

Dagelijks worden 30 Belgen getroffen door een hartstilstand. Gemiddeld overleeft slechts 5 tot 10% van hen. Een onmiddellijke reanimatie verhoogt de overlevingskans. Deze stijgt met 50 tot 70% als men een defibrillator gebruikt binnen de drie tot vijf minuten nadat de hartstilstand zich voordeed. Dat is mogelijk dankzij publiek toegankelijke AED’s.

Veiligheid voor machinisten van torenkranen

Voor hijswerkzaamheden van langere duur gebruikt men op werven vaak vast opgestelde torenkranen. In onderstaande case gaat het mis met de torenkraanmachinist. Wat zijn de wettelijke bepalingen en welke maatregelen kan men treffen?

Leren uit de aanslagen van 22 maart 2016

De aanslagen in de vertrekhal van de luchthaven in Zaventem en in het metrostel in Maalbeek staan in ons collectieve geheugen gegrift. Marc Hoppenbrouwers, preventieadviseur van de Brussels Airport Company formuleert anderhalf jaar later een aantal bedenkingen.

Risico’s beheren op bedrijventerrein chemische bedrijven

Chemelot is een industrieterrein voor chemische productiebedrijven en een Research & Developmentpark vlak over de grens met Nederland. De zogenaamde ‘chemiecluster’ heeft vele voordelen. Maar wat met de veiligheid met zo veel Sevesobedrijven zo dicht bij elkaar? Preventieadviseur-in-opleiding Ilona Verblakt* interviewde Klaas Bos, woordvoerder van Chemelot.

11/2 is Europese 112-dag

11 februari is de internationale dag van het noodnummer 112. Een ideale gelegenheid dus om nog eens te herinneren aan de gebruiksregels rond het Europese noodnummer.  

Psychische gevolgen van industriële rampen

Na de ontploffing in de Franse fabriek AZF in 2001 onderzocht het Institut national de veille sanitaire een groep van ongeveer 2.000 werknemers om de effecten van de ramp op hun geestelijke gezondheid en hun gehoor in te schatten. Eind oktober 2015 verscheen het rapport. De onderzoekers concluderen dat heel wat werknemers nog steeds kampen met psychisch onbehagen. 

Emissie van chloor door elektriciteitsuitval

Een blikseminslag op een hoogspanningslijn heeft er voor gezorgd dat de elektriciteit in een Seveso-inrichting volledig wegviel. Door omstandigheden functioneerden ook een aantal noodstroomvoorzieningen niet. Gevolg: er kwam chloor vrij uit de installatie. Er vielen gelukkig geen gewonden, maar het bedrijf heeft een aantal belangrijke lessen getrokken uit het incident.

Oorzaak stoomexplosie met dodelijke afloop

Op 19 november 2013 kwamen twee werknemers van een onderaannemer om het leven bij de Total raffinaderij in Antwerpen. Er deed zich een stoomexplosie voor. Het ongevalsonderzoek toont aan dat verschillende oorzaken geleid hebben tot het tragische ongeval.