Werknemersinformatie

Onderhoud van een machine? Vergeet niet te vergrendelen!

Wanneer je onderhoudswerken aan een machine uitvoert, is het van levensbelang dat deze correct vergrendeld is. Een vergrendelingsprocedure voorkomt dat de machine in werking treedt tijdens het onderhoud doordat je collega bijvoorbeeld niet gezien heeft dat jij met onderhoudswerken bezig bent of doordat je de machine per ongeluk zelf activeert.

Stop! Hammer time

Een hamer mag niet in je gereedschapskistje ontbreken. Met dit veelzijdige gereedschap kan je spijkers inslaan of uittrekken, haringen in de grond kloppen of zelfs sloopwerken uitvoeren. Wij geven je enkele tips voor het gebruik van de hamer.

Veilig aan de slag met slijpschijven

In augustus 2020 kwam een man om het leven nadat een obus ontplofte toen hij geprobeerd had deze uit elkaar te halen met behulp van een slijpschijf. Maar ook het bewerken van minder gevaarlijke voorwerpen met een slijpschijf houdt risico’s in. Neem daarom steeds de juiste voorzorgsmaatregelen wanneer je met een haakse slijper aan de slag gaat.

Telescopische ladders: controleren vóór gebruik

Telescopische ladders beschikken over een mechanisme zodat ze makkelijk uit elkaar kunnen geschoven worden. Handig om de ladder weg te bergen en te vervoeren. De vele verbindingen en het uitschuifmechanisme betekenen echter dat een grondige controle vooraf nodig is. Enkel een ladder in optimale staat, verzekert een veilig gebruik.

Dossier: Schoonmaken met een hogedrukreiniger: denk aan de veiligheid

Hogedrukreinigers zijn zeer efficiënt om hardnekkig vuil te verwijderen. Ze kunnen echter ook gevaarlijk zijn, zowel voor de gebruiker als voor de mensen in de onmiddellijke omgeving. Wanneer je een hogedrukreiniger gebruikt, verlies dan zeker het veiligheidsaspect niet uit het oog. Hieronder sommen we enkele tips op van het Franse Institut national de recherche et de sécurité (INRS).

3D-printers en veiligheid

Met een 3D-printer kan je bijna alles maken. Dergelijke printers stoten echter heel wat ultrafijne stofdeeltjes en nanopartikels uit. Welke risico’s gaan gepaard met blootstelling aan deze deeltjes en hoe kan men die blootstelling verminderen en voorkomen?

Instructiefiche: Veilig lassen

Wil je zelf lassen, dan zul je behoorlijk wat veiligheidsmaatregelen moeten nemen.