Wetgeving

Stoomtoestellen: wijziging in de wetgeving

Een koninklijk besluit en een ministerieel besluit, die gepubliceerd werden in het Belgisch Staatsblad van 27 april 2022, passen de wetgeving in verband met stoomtoestellen aan. De wijzigingen zijn in werking getreden op 7 mei 2022. Ze hebben voornamelijk te maken met de periodieke controles.

Voorstel voor EU-verordening machines

Op 21 april 2021 werd het voorstel voor een EU-verordening voor het op de markt brengen van machines gepubliceerd. De geplande EU-verordening komt in de plaats van de machinerichtlijn 2006/42/EG.

Europese kettingzaagstandaarden en -certificaat

Wie met een kettingzaag werkt in de Vlaamse openbare bossen, moet beschikken over het European Chainsaw Certificate. In Wallonië wordt het certificaat ook gevraagd door enkele werkgevers.

Norm voor het opstellen van gebruiksaanwijzingen machines

De norm EN ISO 20607 gaat over het opstellen van gebruiksaanwijzingen voor machines. De norm geeft de vereisten weer waarmee de fabrikant rekening kan houden bij het uitwerken van de gebruiksaanwijzing.

Machinerichtlijn: bijlage IV en conformiteitsbeoordelingsprocedures

Op basis van de machinerichtlijn moeten fabrikanten een CE-markering aanbrengen op een machine na het doorlopen van conformiteitsbeoordelingsprocedures. Deze procedures zijn erop gericht om aan te tonen dat de machine in overeenstemming is met de essentiële veiligheids- en gezondheidseisen. Voor sommige types van machines kan hiervoor de tussenkomst van een aangemelde instantie vereist zijn. Deze types zijn opgesomd in bijlage IV van de richtlijn. 

Een machine wijzigen: gebruiker wordt fabrikant

De verplichting om een veilige machine op de markt te brengen, berust bij de fabrikant of invoerder (CE-markering). Indien de gebruiker substantiële wijzigingen aanbrengt aan de machine, heeft hij de verplichting om ervoor te zorgen dat de conformiteitsprocedures opgevolgd worden.

Evaluatie machinerichtlijn

De Europese machinerichtlijn (2006/42) regelt het op de markt brengen van machines en bevat eisen voor fabrikanten. In het kader van het REFIT-programma, bedoeld om de effectiviteit van de Europese wetgeving na te gaan, werd ook de machinerichtlijn aan een evaluatie onderworpen. Over het algemeen worden de effecten van de richtlijn als positief beoordeeld. Bijsturingen zijn nodig op het vlak van markttoezicht en om beter te kunnen inspelen op digitale ontwikkelingen. 

Geharmoniseerde normen en de machinerichtlijn

De machinerichtlijn 2006/42/EG regelt het op de markt brengen van machines (CE-markering). Om de conformiteit met de richtlijn aan te tonen kan de fabrikant de geharmoniseerde normen toepassen. Deze geharmoniseerde normen zijn opgedeeld in drie grote categorieën: type A, type B en type C-normen.

Aangepaste gids voor de machinerichtlijn verschenen

De Europese Commissie bracht in 2010 een uitgebreide gids uit met toelichting en interpretatie bij de verschillende bepalingen van de machinerichtlijn (2006/42/EG). In juli 2017 is een aangepaste versie van deze gids verschenen met een aantal verduidelijkingen en ook aanpassingen onder invloed van wijzigingen in de EU-regelgeving. Deze versie uit 2017 is in 2019 geactualiseerd.

Liften: een stand van zaken

De FOD Werkgelegenheid en de FOD Economie hebben in 2016 een behoorlijk aantal liften gecontroleerd waarvan de moderniseringstermijn verstreken was. Een niet-onbelangrijk aantal was nog niet gemoderniseerd/niet in orde. In 2016 zijn er ook nog een aantal dodelijke ongevallen gebeurd met liften. Een stand van zaken door de nationaal coördinator campagne liften van de FOD Werkgelegenheid.