Werknemersinformatie

Thuiswerk en lawaai: bescherm je oren ook thuis!

In het dossier van november kon je al lezen dat blootstelling aan lawaai kan leiden tot aandoeningen zoals tinnitus en hyperacusis. Ook in onze thuiswerkomgeving worden we blootgesteld aan geluiden die ons gehoor kunnen aantasten. Nu we onze headset vaker tevoorschijn halen voor online vergaderingen, is het hoog tijd om te kijken hoe we onze oren ook tijdens thuiswerk kunnen beschermen om gehoorschade (en een bonzend hoofd) te vermijden.

Quiz: Wat weet jij over lawaai?

Dossier - Laat het niet in dovemansoren vallen: de risico’s van lawaai

We worden voortdurend geconfronteerd met geluid, het ene al luider dan het andere. Maar niet iedereen heeft het geluk al deze geluiden (goed) te kunnen horen. Je gehoororgaan is dus een kostbaar goed. Draag er zorg voor, zodat je later geen spijt krijgt dat je geen oren had naar de risico’s van lawaai.

Veilig maaien met een zitmaaier

Tijdens de zomermaanden is het gezoem van grasmaaiers een vertrouwd geluid. Alle eigenaars van een grasperk weten hoe snel gras kan groeien en hoe belangrijk het is om regelmatig te maaien. Wie een grote tuin heeft, opteert meestal niet voor een gewone grasmaaier, maar eerder voor een zitmaaier. Met zo'n zitmaaier gaat het werk immers veel sneller vooruit. De keerzijde? Als het mis gaat, kunnen zitmaaiers ook behoorlijk gevaarlijk zijn.

Lawaai op het werk: reageer voor het te laat is

Er zijn maar weinig werkplekken waar je een speld kunt horen vallen. Lawaaierige machines, druk verkeer, muziek in de horeca, rinkelende telefoons, printers in landschapskantoren... Overal is er lawaai, en dat blijft niet zonder gevolgen. Vanaf welk geluidsniveau loop je risico’s en hoe kun je je beschermen?

Instructiefiche - gehoorbescherming

Lawaai voorkom je het best door de geluidsbron aan te pakken. Volstaat dit niet, dan moet je een beroep doen op gehoorbescherming.

 

Stilte alstublieft!

Lawaai, kabaal, herrie, rumoer, tumult… De Nederlandse taal kent veel woorden om onaangename geluiden aan te duiden. We worden dan ook steeds meer omringd door lawaai in al zijn vormen. Voor velen van ons is lawaai zelfs een beroepsrisico. Toch realiseren we ons niet altijd hoe schadelijk de effecten zijn.

Het gehoor, een ingenieus maar kwetsbaar mechanisme

Onze oren brengen geluiden over naar onze hersenen via een even ingenieus als kwetsbaar mechanisme. Een beschadiging van dit mechanisme is onherstelbaar. Daarom moeten we er zo goed mogelijk zorg voor dragen. We moeten ons gehoor beschermen tegen zijn grootste vijanden: lawaai en fysieke agressie.