Artikel

Alles kids? Werken met jonge kinderen

Werknemers die werken op de neonatologie- of pediatrieafdeling van een ziekenhuis, in een crèche, een kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang of in het kleuteronderwijs, komen dag in dag uit in contact met jonge kindjes. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de risico’s die dit soort jobs inhouden.

Geluidsarme machines aankopen

Risico’s beheersen aan de bron is efficiënter dan andere preventiemaatregelen. Daarom is het van belang om tijdens het aankoopproces te kiezen voor geluidsarme machines.

Impulsgeluid: een moeilijk vast te leggen fenomeen

In de praktijk wordt er weinig aandacht geschonken aan piekgeluid op de arbeidsplaats. Het reglementaire kader hierrond bestaat, maar laat te wensen over. Bovendien is het niet evident om impulsgeluid te meten en kan men zich er moeilijk tegen beschermen.

Geluidsdruk vs. geluidsvermogen

De toelaatbare geluidsemissie van een machine wordt in hoge mate bepaald door de omgeving waarvoor deze bestemd is: in een kantoorruimte is dat doorgaans 55 dB(A), want vanaf die drempel wordt de concentratie verhinderd; voor werkplaatsen waar manuele arbeid verricht wordt, is dat 80 dB(A) (indien haalbaar). Dat lukt enkel indien grenzen gesteld worden aan het geluidsvermogen van machines en installaties.

Gehoor te weinig beschermd

Al 23 jaar lang vindt in Frankrijk op de tweede donderdag van maart de Journée Nationale de l’Audition (nationale dag van het gehoor) plaats. Het thema van de jaarlijkse bevraging die naar aanleiding van deze dag werd georganiseerd, was in 2020: “Wat brengt de toekomst voor de oren van de Fransen?”. Uit die bevraging blijkt onder meer dat de meerderheid van de Fransen van alle leeftijdscategorieën aangeeft dat ze moeite hebben om gesprekken te volgen. Bovendien zouden naar schatting 20 miljoen Fransen last hebben van oorsuizen.

Gehoorgezondheid op het werk: veel lawaai, maar weinig maatregelen

59% van de Franse werknemers verklaart op het werk te kampen te hebben met lawaai en geluidsoverlast. Gelet op de weinige initiatieven die op het terrein genomen worden om de geluidsimpact te beperken, besluit de Franse vereniging ‘Journée Nationale de l'Audition’ dat "lawaai op de werkvloer een probleem is dat nog niet ten volle wordt aangepakt, maar veeleer wordt ondergaan".  

Akoestische shock: mysterieus en miskend

 De oorzaak ervan is onduidelijk, het optreden onvoorspelbaar en de behandeling vaag. Sinds de opkomst van callcenters is er af en toe aandacht voor het probleem, maar het fenomeen ‘akoestische shock’ blijft grotendeels onbekend. In februari 2018 ontstond er in Frankrijk opnieuw veel commotie rond nadat zich verschillende gevallen hadden voorgedaan in een callcenter. De situatie werd zo onhoudbaar dat de werknemers het werk neerlegden. Maar wat houdt dit mysterieuze fenomeen nu precies in?

Hoe kan het magnetisch veld van een MRI-scanner slachtoffers maken?

Beeldvorming door magnetische resonantie (Magnetic Resonance Imaging - MRI) is een techniek voor medische beeldvorming die vandaag de dag wijdverspreid is. Toch mogen we niet uit het oog verliezen dat deze techniek heel wat gevaren met zich mee kan brengen wanneer men de voorgeschreven preventiemaatregelen niet nauwgezet naleeft.

 

Oor voor gehoorschadepreventie loont

Blootstelling aan beroepsgebonden lawaai houdt een grote risicofactor in voor gehoorproblemen, tinnitus (oorsuizen) of doofheid. Aandoeningen van het auditief apparaat staan nog steeds hoog in de ranking van beroepsgerelateerde aandoeningen, alhoewel de laatste jaren een duidelijke kentering in deze trend zichtbaar is. Zouden we binnenkort misschien lawaaigeïnduceerd gehoorverlies als een vermijdbare ziekte kunnen beschouwen of blijft het bij wishful thinking?

Blootstelling aan lawaai in publieke zones in Brussel

Op 26 januari 2017 heeft de Brusselse regering het besluit "Versterkt geluid" goedgekeurd. Dit besluit, verschenen in het Staatsblad van 21 februari 2017, houdt een aanpassing van de verouderde wetgeving aan de evolutie van de gewoontes van het publiek in en geeft professionals de middelen om problemen met de volksgezondheid te voorkomen. Het nieuwe besluit stelt immers een maximaal niveau voor de verspreiding van versterkt geluid (85 dB (A)) vast, waarbij de begeleiding voor twee hogere niveaus wordt voorzien.