Onderzoek

Achteruitrijalarmen: hoe optimaal gebruiken?

Een video van het Canadese Onderzoeksinstituut Institut de recherche Robert-Sauvé en santé et en sécurité de travail (IRSST) toont met welke factoren men rekening moet houden om achteruitrijalarmen in het arbeidsmilieu veilig te gebruiken. 

Ongevallen met heftrucks

Er gebeuren nog veel te vaak ongevallen met heftrucks, meent een senator, die zich vragen stelt over de preventiemaatregelen en de controles uitgevoerd door de inspectiediensten. De minister van Werk ziet echter geen noodzaak om specifieke maatregelen te nemen of het aantal inspecties ter zake op te voeren.

Testresultaten glijweerstand schoeisel en vloeren niet altijd correct

De gestandaardiseerde testmethodes voor het meten van de slipweerstand van veiligheidsschoenen en vloeren geven niet altijd een correct beeld van de werkelijke situatie op de werkvloer. Het resultaat is dat bedrijven het moeilijk hebben om geschikt schoeisel en vloeren te kiezen om het aantal ongevallen door glij- en struikelpartijen te verminderen.

Zichtbaarheid van mobiele arbeidsmiddelen

Aanrijdingen van voetgangers door mobiele arbeidsmiddelen is een ernstig ongevalrisico. Bij de preventie van dergelijke ongevallen speelt de zichtbaarheid een belangrijke rol. Een literatuuronderzoek naar de zichtbaarheid van mobiele arbeidsmiddelen belichtte deze problematiek van naderbij.

Veiligheid van heftrucks: een onderzoek naar de doeltreffendheid van de veiligheidsgordel

De heftruck is een van de meest gebruikte transportmiddelen in de bedrijfswereld. Recente cijfers bevestigen echter dat er heel wat risico’s verbonden zijn aan het besturen van deze voertuigen. Bekijken we de Belgische cijfers voor 2004, dan zien we dat het aandeel van de ongevallen met blijvende arbeidsongeschiktheid waarbij heftrucks betrokken waren bijna 10% van het totale aantal ongevallen met materiële oorzaken uitmaakte. Aangezien de ongevallen voor het grootste deel bestaan uit kantelingen van het voertuig, is de vraag naar het dragen van de veiligheidsgordel van wezenlijk belang. Canadese onderzoekers verdiepten zich in deze problematiek en in de doeltreffendheid van andere veiligheidssystemen voor heftrucks.

Oorzaken van valpartijen van bedrijfsvoertuigen

Wie in de transportsector werkt, weet dat het risico op verkeersongevallen steeds om de hoek loert. Botsingen en aanrijdingen zorgen jaarlijks voor heel wat werkonbekwaamheid bij vrachtwagenbestuurders. Er bestaan echter nog meer gevaren waar veel minder aandacht aan besteed wordt: valpartijen in of uit bedrijfsvoertuigen. Het Britse Health and Safety Laboratory ging op zoek naar de oorzaken van deze valpartijen.