Onderzoek

Parameters voor elektrisch booglassen en rookconcentraties

Een team onderzoekers van het Institut de recherche Robert-Sauvé en santé et en sécurité du travail (IRSST – Canada) deed onderzoek naar de rook die ontstaat tijdens het elektrisch booglassen. De samenstelling van deze potentieel giftige rook is afhankelijk van verschillende parameters: gebruikte methode, laspositie, soort te lassen stukken, …

Werkende hoogopgeleide Vlaamse vrouwen leven langst

Het Belgische statistiekbureau Statbel stelde vast dat in 2018 de gemiddelde levensverwachting gestegen is met 0,1 jaar tegenover het jaar ervoor. Demografen van de VUB en de UCL hebben de cijfers onderworpen aan statistische analyses. Daaruit blijkt dat de sociale ongelijkheid in levensjaren groter wordt.

Rapport Eurofound: hoe werknemers met een chronische ziekte aan het werk houden

Steeds meer werknemers leiden aan een chronische aandoening. Toch krijgt in de EU slechts een op de drie werknemers met een chronische ziekte waarvan hij/zij beperkingen ondervindt bij het uitvoeren van zijn/haar dagelijkse activiteiten, een werkplek die aangepast is aan zijn/haar noden. Deze bevindingen blijken uit een rapport van Eurofound uit oktober 2019. 

Rapport van project over vroegtijdige waarschuwingssystemen van werkgerelateerde ziekten

Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) organiseerde een groot onderzoeksproject waarin deskundigen en beleidsmakers uit heel Europa samengebracht werden om de waarschuwings- en bewakingsbenaderingen voor de vroegtijdige opsporing van nieuwe risico’s en werkgerelateerde ziekten te onderzoeken. Het agentschap publiceerde onlangs het rapport van dit project.

Actieplan voor oudere werknemers: wat de Franse ervaringen ons kunnen leren

Sinds 2008 moeten Franse bedrijven een akkoord of actieplan opstellen voor het tewerkstellen van oudere werknemers. Bedrijven die dit niet doen, riskeren een boete. Het Franse initiatief vertoont qua aanpak een sterke gelijkenis met de Belgische cao nr. 104 over de uitvoering van een werkgelegenheidsplan voor oudere werknemers in de onderneming. Interessant om na te gaan welke lessen getrokken kunnen worden uit de ervaringen in Frankrijk. 

Mentale gezondheidsproblemen proactiever aanpakken

“België heeft een veelbelovende institutionele structuur om geestelijke gezondheidsproblemen op het werk aan te pakken, maar het huidige beleid is te passief en reactief. Werkgevers, arbeidsgeneesheren en de andere betrokken partijen moeten beter samenwerken en proactiever te werk gaan om deze problematiek het hoofd te bieden”. Dat is de conclusie van een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dat eind januari 2013 werd voorgesteld.

Investeren in mentaal welzijn op het werk loont

Recent is het rapport "Making the long-term economic case for investing in mental health to contribute to sustainability from a health, public sector and societal perspective" verschenen. Het rapport onderzoekt of interventies voor het verbeteren van de mentale gezondheid rendabel zijn. 

Motivatie voor gezondheidspromotie

In een literatuurstudie werd gezocht naar redenen, argumenten en motivatie voor werknemers en werkgevers, om te investeren in gezondheidspromotie.

PH Work: Gezond en duurzaam werk voor mensen met een chronische ziekte

Europese campagne van het Europees Netwerk voor Gezondheidspromotie (ENWHP).

Slaapapneu bij vrachtwagenchauffeurs

Een onderzoek bij 289 vrachtwagenchauffeurs door de Katholieke Hogeschool Kempen (KHK) (1) wijst uit dat vrachtwagenchauffeurs, méér dan andere beroepsgroepen, kans hebben op slaapapneu. Een van de effecten van de aandoening is vermoeidheid en slaperigheid overdag, wat voor een chauffeur die lange dagen maakt in het verkeer, rampzalige gevolgen kan hebben.