De FOD Werkgelegenheid publiceerde een reeks checklists voor de verschillende partijen die betrokken zijn bij het uitstippelen van formele of informele re-integratietrajecten.
Op 20 september 2022 verscheen een nieuw koninklijk besluit over re-integratie in het Belgisch Staatsblad. De wet die de arbeidsrechtelijke omkadering voor medische overmacht regelt, volgde op 18 november 2022. Sinds 28 november 2022 moeten werknemers of werkgevers die een beroep willen doen op medische overmacht een nieuwe procedure volgen die is losgekoppeld van het re-integratietraject voor arbeidsongeschikte werknemers. Deze twee procedures zijn in onderstaand artikel beschreven.
Het koninklijk besluit van 11 september 2022 tot wijziging van de codex over het welzijn op het werk wat het re-integratietraject voor arbeidsongeschikte werknemers betreft werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 20 september 2022. Het KB verduidelijkt en versterkt de verplichtingen voor bedrijven om werknemers die arbeidsongeschikt zijn, weer naar de werkvloer te brengen.
Hr-dienstverlener Securex voerde in het najaar van 2021 een studie uit bij meer dan 1.500 Belgische werknemers. Daaruit blijkt dat een op de zeven systematisch blijft doorwerken wanneer hij/zij ziek is (structureel presenteïsme). Tussen 2014 en 2019 nam dat aantal nog af, maar in 2021 kende het een toename van 41% ten opzichte van 2019.
De FOD Werkgelegenheid gaf de opdracht aan de KU Leuven en de ULB om een studie uit te voeren over de impact van de wetgeving rond re-integratie op het werk voor arbeidsongeschikte werknemers. In dit artikel worden de resultaten van de studie – die quasi onopgemerkt bleven, omdat ze midden in de gezondheidscrisis (in oktober 2020) werden gepubliceerd – op een rijtje gezet.
Unia, de openbare instelling voor de bestrijding van discriminatie, ziet het aantal dossiers over discriminatie op basis van gezondheidstoestand en handicap al jaren stijgen. Volgens Unia ligt de oplossing in een betere toepassing van het recht op ‘redelijke aanpassingen’.
Mensen met stressklachten kunnen een beroep doen op verschillende types begeleiders. Een mogelijke begeleidingsvorm is stress- en burn-outcoaching. Maar wat is dat precies?
Een onderzoek op basis van gegevens van een Britse enquête over werkgelegenheid toont aan dat leeftijd effectief een belangrijke rol speelt bij de terugkeer van senioren naar de arbeidsmarkt: hoe ouder de werknemers, hoe kleiner de kans dat ze opnieuw werk vinden.
Sinds 2015 wordt op de tweede maandag van februari jaarlijks de Internationale Epilepsiedag (International Epilepsy Day) gehouden. Epilepsie komt voor bij een op de 150 personen. Dit betekent dat er in België 60.000 mensen met epilepsie zijn. De aandoening begint vaak, maar niet noodzakelijk, in de kindertijd. De meeste mensen met epilepsie hebben een zo goed als normaal leven en werken net als iedereen.
Een langdurige afwezigheid van het werk heeft voor iedereen gevolgen. Voor de werkgever, voor de maatschappij en zeker ook voor de arbeidsongeschikte werknemer. Hoe langer iemand arbeidsongeschikt is, hoe moeilijker het is om opnieuw het werk te hervatten. Daarom is het ontzettend belangrijk om werknemers van bij het begin van hun afwezigheid goed op te volgen.