De Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) is niet de enige internationale instantie die een norm voor psychische gezondheid en veiligheid op het werk ontwikkelt. Ook de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) heeft zich geëngageerd om nieuwe regels in verband met grensoverschrijdend gedrag op het werk op te stellen.
De regelgeving rond psychosociale risico's op het werk besteedt veel aandacht aan de collectieve dimensie van preventie. Dat vertaalt zich onder andere in een belangrijke rol voor het Comité voor Preventie en Bescherming op het werk (Comité). Over welke bevoegdheden beschikt het Comité op dit punt?
De nieuwe wetgeving met betrekking tot de psychosociale risico’s op het werk heeft gevolgen voor heel wat betrokkenen, zoals de preventieadviseur, de psychosociale preventieadviseur, de vakbondsvertegenwoordiger, de arbeidsgeneesheer,…
In deze tekst staat preventieadviseur Chris Honings (Prevent) stil bij de gewijzigde rol van de vertrouwenspersoon.
Op 28 april 2014 verscheen de nieuwe wetgeving in verband met de preventie van psychosociale risico’s op het werk in het Belgisch Staatsblad. Het gaat om twee wetten en een koninklijk besluit.
Zelfmoord is een complexe daad, gekoppeld aan een geheel van even complexe oorzaken. Het gaat echter altijd om wanhoop en pijn. De werksituatie kan daarbij een van de aanleidingen zijn, of zelfs de hoofdoorzaak. In het geval van een zelfdoding op de werkplek is het van groot belang te komen tot een objectivering van het verband tussen werk en zelfmoord. Maar dat is niet alles. De wet op de arbeidsongevallen omvat een specifieke erkenning van zelfmoord als arbeidsongeval en voorziet ook een schadeloosstelling. Hoe zit de vork precies in de steel?
Op 12 juli 2013 heeft de Ministerraad twee wetsontwerpen goedgekeurd om de wetgeving over geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk aan te passen.
Sinds 2002 heeft België een aparte wetgeving rond pesten op het werk. Recent begon een proces tegen twee Gentse stadsambtenaren die verdacht worden van een reeks pesterijen die het slachtoffer tot zelfmoord dreven. Het duo wordt echter niet vervolgd voor pesterijen op het werk volgens de pestwet, maar wel voor onopzettelijke doding. Hoe kan dit?
Wat zijn de rol en de taken van de preventieadviseur psychosociale aspecten en een vertrouwenspersoon? Welke interventies kunnen ze doen en wat is het verschil tussen beiden?
In het Belgisch Staatsblad van 6 juni 2007 verschenen twee wetten en een koninklijk besluit betreffende geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk. Deze teksten betekenen een grondige wijziging van de geldende bepalingen. In een vorig artikel kwamen de beklemtoning van de primaire preventie en de versterking van de juridische positie van de vertrouwenspersoon aan bod. Dit artikel behandelt de maatregelen ter bestrijding van het gedrag van derden en de aanpassingen aangebracht aan de interne procedures.