Werknemersinformatie

Bisfenol A en andere hormoonverstoorders

Er ontstaat almaar meer commotie rond hormoonverstorende stoffen. Deze stoffen beïnvloeden de hormoonhuishouding van mens en dier en kunnen dus schadelijk zijn. Eén van de meest gekende hormoonverstoorders is bisfenol A (BPA).

Nieuwe gevaarsymbolen op alle chemische producten

Vanaf 1 juni 2017 moeten alle chemische producten in de handel de nieuwe gevaarsymbolen dragen. Negen nieuwe pictogrammen in een witte ruit met een rode rand vervangen de zeven gevaarsymbolen met een oranje achtergrond.

ISO-leren met ISO-cyanaten

Nu asbest als brandweerstandig isolatiemateriaal werd afgevoerd wegens te kankerverwekkend, zijn we overgegaan op andere stoffen. Daarom schakelde de bouwsector enkele decennia geleden over op polyurethaan en werd daarin snel gevolgd door de doe-het-zelver.

Industriële gassen: geen speelgoed

De feestdagen zijn een uitgelezen moment voor amusement. Sommigen beginnen zelfs, al dan niet geïnspireerd door sociale en andere media, te experimenteren met gassen. Maar buiten de professionele context, waar ze met de nodige veiligheidsmaatregelen gehanteerd worden, kunnen deze gassen snel dodelijke wapens worden.
De federatie van de chemische nijverheid slaat alarm en lijst de verschillende risico’s die de niet-geïnformeerde mens bedreigen op.

Helium: niet zonder gevaar

Iedereen zal het wel al eens gedaan hebben: het helium uit een ballon inademen en dan met Donald Duck-stemmetje praten of zingen. Hilarisch. Ware het niet dat helium inademen dodelijk kan zijn.

Vroeger was het beter... maar geldt dat ook voor het speelgoed?

Als ouder is het hartverwarmend om je eigen kroost te zien spelen met het speelgoed waar ook jij als kind mee gespeeld hebt. Toch is dit niet altijd een goed idee. Veel van het speelgoed uit de jaren '70 en '80 bevat immers schadelijke stoffen.