Op 25 maart 2022 organiseerde het European Biosafety Network een rondetafelconferentie in het federaal parlement rond de blootstelling aan kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische stoffen, in het bijzonder cytostatica en antineoplastische agentia. Diverse sprekers namen het woord en pleitten voor een betere bescherming van de werknemers. Ook de FOD Werkgelegenheid gaf zijn standpunt.
Prostaatkanker die verband houdt met het gebruik van pesticiden, was al erkend als beroepsziekte voor het landbouwstelsel, maar wordt voortaan ook erkend voor het algemene stelsel van de sociale zekerheid. De lijst van werkzaamheden is echter beperkend, waardoor heel wat blootgestelde werknemers zijn uitgesloten.
Kappers worden blootgesteld aan allerlei risico’s die kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals aandoeningen van het bewegingsapparaat, huidziekten en ademhalingsproblemen. In opdracht van de Europese Commissie stelde het directoraat-generaal Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie niet-bindende richtsnoeren op voor de kappersbranche.
Nadat in april 2021 bepaalde FFP2-maskers die grafeen bevatten, uit de Canadese markt werden genomen, hebben de Franse autoriteiten de distributie ervan opgeschort en het Franse nationale agentschap voor voedselveiligheid, milieu en arbeid (Anses) gevraagd de gezondheidsrisico’s te beoordelen die gepaard gaan met het dragen van die maskers. In zijn beoordeling beveelt het agentschap aan om in plaats daarvan de commercialisering van grafeenvrije maskers te stimuleren.
Kledij die met permethrin behandeld werd, moet arbeiders die in een bos aan de slag zijn, beschermen tegen tekenbeten. Momenteel werkt men aan een norm hierover. Het Duitse instituut voor normalisatie (KAN, Kommission Arbeitsschutz und Normung) is bezorgd: het normontwerp staat een hoge concentratie van deze biocide in textiel toe. Wat zijn de argumenten van de KAN?
De Europese Commissie heeft het strategisch kader van de EU rond veiligheid en gezondheid op het werk (VGW) voor de periode 2021-2027 goedgekeurd. Deze actualisering maakte deel uit van het werkprogramma van de commissie voor 2021.
In het Verenigd Koninkrijk werd een zelfstandige health and safety consultant veroordeeld tot het betalen van een boete omdat hij bedrijven geadviseerd had over technische en complexe materie, waartoe hij niet gekwalificeerd was. Bovendien bleek zijn advies ontoereikend en foutief te zijn.
Op 26 september 2019 legde een grote brand de chemische fabriek van Lubrizol in Rouen in de as: 30.000 m² en 9.500 ton brandbare producten gingen in vlammen op, wat voor een grote rookpluim zorgde, die zelfs honderden kilometers verderop te zien was. Het aanpalende bedrijf, NL Logistique, werd ook getroffen. Het inspectierapport over deze brand maakt gewag van verschillende tekortkomingen. De Franse krant Le Monde publiceerde onlangs nieuwe informatie over de oorzaak van de brand.
Midden jaren 90 was stoflong de belangrijkste beroepsziekte in ons land. Deze ziekte werd ook wel ‘mijnwerkerslong’ genoemd. Sinds kort maakt de ziekte een opmars in sectoren waar composietsteen bewerkt wordt.