Werknemersinformatie

We wish you veilige feestdagen

Kaarsjes en kerstverlichting zijn grote sfeermakers, maar het is meteen ook een domper op de feestvreugde wanneer de gordijnen of kerstboom in brand staat. Elektrische slingers brengen ook risico's met zich mee zoals brandwonden, elektrische schokken en kunnen het begin van een brand zijn. Wees dus voorzichtig en hou het veilig.

Dossier: Besloten ruimten

In besloten ruimten wordt niet permanent gewerkt, maar af en toe is het nodig om ze te betreden voor specifieke werkzaamheden. In dat geval kan je maar beter goed voorbereid zijn. Ieder jaar komen immers mensen om het leven bij ongevallen in besloten ruimten, omdat ze zich niet bewust zijn van de risico’s en dus ook niet de gepaste voorzorgsmaatregelen nemen. 

Wat doe je als je gas ruikt?

Een gasontploffing wil je niet meemaken: je huis en al je bezittingen kunnen hiermee in één klap van de kaart geveegd worden. In België zijn veel woningen voorzien van aardgas. Aan deze stof hebben ze een opmerkelijk geur toegevoegd zodat je, zodra je de stank van rotte eieren ruikt, in actie kan schieten. Maar wat moet je dan juist doen? Hieronder lees je enkele belangrijke tips die energiedistributeur Fluvius meegeeft. 

Tips voor het plaatsen van rookmelders

Jaarlijks zijn er in België zo’n 20.000 woningbranden. Hierbij vallen helaas ook soms dodelijke slachtoffers. Om dit te voorkomen, zijn sinds 1 januari 2020 rookmelders verplicht in alle Vlaamse huizen. Maar hoe begin je met het kiezen van een rookmelder? En waar hang je deze het best?

Oppassen voor brand en CO-vergiftiging bij pelletkachels

Pelletkachels worden almaar populairder. Daardoor krijgt de brandweer ook meer en meer meldingen van incidenten (brand en CO-vergiftiging) met dit soort kachels. Door de aanschaf van de juiste pelletkachel, een correcte installatie, gebruik en onderhoud kunnen heel wat problemen vermeden worden.

Speel niet met vuur in de keuken

Woningbranden ontstaan vaak in de keuken en in de kerstperiode sta je nog net iets meer achter het fornuis dan anders. Het is daarom moment bij uitstek om even stil te staan bij de risico’s in de keuken: het fornuis, de oven, de friteuse, ... Wees dus steeds alert wanneer je kookt en probeer kinderen uit de keuken te houden. 

Onkruid afbranden, ecologisch oké maar risicovol!

Verschillende pesticiden zijn tegenwoordig uitgesloten voor gebruik door de burger, zoals het beruchte glyfosaat. Zij worden voorbehouden aan professionelen. Maar veel gemeentebesturen doen aan ecologisch bermbeheer en zoeken naar niet-chemische alternatieven om onkruid te bestrijden. Het verbranden van ongewenste plantengroei vindt daardoor steeds meer ingang.