Werknemersinformatie

Oppassen voor brand en CO-vergiftiging bij pelletkachels

Pelletkachels worden almaar populairder. Daardoor krijgt de brandweer ook meer en meer meldingen van incidenten (brand en CO-vergiftiging) met dit soort kachels. Door de aanschaf van de juiste pelletkachel, een correcte installatie, gebruik en onderhoud kunnen heel wat problemen vermeden worden.

Speel niet met vuur in de keuken

Woningbranden ontstaan vaak in de keuken en in de kerstperiode sta je nog net iets meer achter het fornuis dan anders. Het is daarom moment bij uitstek om even stil te staan bij de risico’s in de keuken: het fornuis, de oven, de friteuse, ... Wees dus steeds alert wanneer je kookt en probeer kinderen uit de keuken te houden. 

Onkruid afbranden, ecologisch oké maar risicovol!

Verschillende pesticiden zijn tegenwoordig uitgesloten voor gebruik door de burger, zoals het beruchte glyfosaat. Zij worden voorbehouden aan professionelen. Maar veel gemeentebesturen doen aan ecologisch bermbeheer en zoeken naar niet-chemische alternatieven om onkruid te bestrijden. Het verbranden van ongewenste plantengroei vindt daardoor steeds meer ingang.

Rookmelders en een noodplan laten je niet stikken

In België sterven er jaarlijks meer dan 100 mensen door woningbranden. Een rookmelder zorgt ervoor dat je tijdig kan wakker worden en is daarom van levensbelang. En met een ingeoefend vluchtplan kan je jezelf en je familie tijdig naar buiten leiden. 

Hoe je appartement brandveilig maken

De brand in de Londense Grenfell Tower van juni 2017 zit nog vers in het geheugen. In zo'n situatie wil niemand terechtkomen, maar zoals het spreekwoord zegt: een voorbereid man is er twee waard. Vandaar dat wij je aandacht graag even vestigen op een aantal belangrijke punten bij het brandveilig maken van je appartement.

Instructiefiche: Gebruik van kleine blusmiddelen

Om een beginnende brand te blussen, kun je brandblusser gebruiken. Op je werkplek moetern er ook brandblussers aanwezig zijn. Er zijn verschillende types branden (brandklassen) en verschillende types brandblussers. 

Quiz: wat weet je over brand?

Brand voorkomen

Niemand blijft onberoerd bij een woningbrand waarbij mensen zijn omgekomen. Vaak beseffen we dat het ons ook zou kunnen overkomen. Een goed besef van de oorzaken en kennis van de maatregelen zijn absoluut noodzakelijk om brand te voorkomen of om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken.

Voorkomen van ontstekingsbronnen in explosieve atmosferen

In explosieve atmosferen zijn er diverse energiebronnen die kunnen leiden tot een ontvlamming in de atmosfeer. Een ontstekingsbron wordt actief genoemd wanneer ze voldoende energie bezit om een dergelijke atmosfeer te doen ontvlammen.