Op 26 september 2019 legde een grote brand de chemische fabriek van Lubrizol in Rouen in de as: 30.000 m² en 9.500 ton brandbare producten gingen in vlammen op, wat voor een grote rookpluim zorgde, die zelfs honderden kilometers verderop te zien was. Het aanpalende bedrijf, NL Logistique, werd ook getroffen. Het inspectierapport over deze brand maakt gewag van verschillende tekortkomingen. De Franse krant Le Monde publiceerde onlangs nieuwe informatie over de oorzaak van de brand.
De federale commissie belast met de evaluatie van de brand van 11 augustus 2019 in Beringen, waarbij twee brandweermannen om het leven kwamen en een brandweerman zwaargewond raakte, deelde op 12 februari 2020 haar conclusies mee. De commissie heeft aanbevelingen geformuleerd om de bestaande interventieprocedures en opleidingen te optimaliseren om zo te voorkomen dat een dergelijke tragedie zich opnieuw zou voordoen.
De beoordeling van het risico op ontvlambaarheid en explosiviteit van producten of processen is een essentieel onderdeel van de algemene risicobeheersing. Om die risico’s te beheersen, moeten industriëlen op de hoogte zijn van de fysische en chemische eigenschappen, zodat ze de ontvlambaarheid en explosiviteit van de producten die ze gebruiken, verwerken, opslaan, enz. kunnen beoordelen.
In het Verenigd Koninkrijk is de bedrijfsleider van een afvalverwerkingsbedrijf veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens zijn je m'en-foutisme ten opzichte van het milieu en van de veiligheid van zijn personeel en anderen. Het bedrijf kreeg daarnaast ook een boete van bijna € 40.000.
Er zijn heel wat technische hoogstandjes op de markt om de veiligheid in besloten ruimten te garanderen. In de buurlanden raken ze steeds meer ingeburgerd. Belgische bedrijven maken pas kennis met monitoringsystemen bestaande uit (nacht)camera’s, badge- en meetsystemen en controlekamers. Maar in hoeverre stroken deze nieuwe systemen met de Belgische wetgeving?
Er komen steeds meer groene ruimtes op bedrijventerreinen, in stedelijke zowel als industriële gebieden. Meer natuur rond gebouwen of zelfs op daken heeft dan ook veel voordelen: een groenere leefomgeving is aangenamer en mooier en leidt tot meer biodiversiteit. Op het vlak van de brandpreventie echter zijn er bepaalde regels waaraan moet worden voldaan. Wat zijn de risico's en wat zijn de voorgestelde oplossingen?