Lithiumbatterijen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ze zitten in onze smartphones, laptops, elektrische auto's, fietsen en zelfs in sommige horloges. Het zijn krachtige energiebronnen die ons leven gemakkelijker maken, maar er kleven ook risico's aan. In dit dossier gaan we dieper in op de gevaren van lithiumbatterijen en wat je kan doen om deze risico's te beperken.
In Frankrijk onderzoekt het Bureau d’Analyses des Risques et Pollutions Industriels (BARPI - Frans bureau voor de analyse van industriële risico’s en pollutie) industriële en technologische ongevallen. Hieronder volgt de analyse van een brand die plaatsvond in de koelruimte van een chemische fabriek.
Het Bureau d’Analyse des Risques et Pollutions Industriels (BARPI - Frans bureau voor de analyse van industriële risico’s en pollutie) gaat dieper in op de incidenten en ongevallen die zich voordoen in bedrijven waar afgedankte voertuigen worden gedepollueerd. Het bureau licht de belangrijkste conclusies toe van de gedetailleerde analyse van de industriële ongevallen die tussen 2017 en 2019 in die sector hebben plaatsgevonden.
Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) verspreidt informatie over veiligheid en gezondheid op het werk via de website www.oshwiki.eu. Een OSHwiki-artikel (enkel beschikbaar in het Engels) geeft tips om te communiceren over werkgerelateerde veiligheids- en gezondheidsonderwerpen via sociale media.
In dit artikel houdt Ruben Vermeylen, Explosion Safety Consultant bij ISMA, de huidige aanpak van risicoanalyses en beveiliging van silo’s tegen het licht, met specifieke aandacht voor de risico’s van stoflagen en de noodzaak tot compartimentering.
De CNESST (Commissie voor normen, rechtvaardigheid, gezondheid en veiligheid op het werk in Quebec) heeft een onderzoek ingesteld naar een arbeidsongeval dat op 3 juni 2021 het leven kostte aan een operator van een metaalversnipperaar. Tot welke conclusies kwam de CNESST?
Op 20 augustus 1997 om 10.15 uur ontplofte een graansilo van Semabla, een bedrijf dat graan in silo’s opslaat, in de haven van Blaye langs de Gironde, op ongeveer 50 kilometer van Bordeaux (Frankrijk). Bij de explosie, die twee derde van de silo verwoestte, kwamen 11 personen om het leven. Naar aanleiding van de ramp werd de Franse regelgeving inzake het ontwerp van silo’s herzien.
Een koninklijk besluit van 20 mei 2022 past het KB basisnormen brand aan. Het besluit bevat verschillende aanpassingen aan de voorschriften voor de brandveiligheid van nieuwe op te richten gebouwen, onder andere voor de brandveiligheid van gevels, parkings, stookafdelingen en branddeuren.
Twee jaar geleden, op 14 januari 2020, vond er een zware explosie plaats – gevolgd door een hevige brand – in een chemische fabriek in Tarragona, in het noordoosten van Spanje. Bij de explosie kwamen drie mensen om het leven: twee werknemers en een persoon die op 2,5 km van de fabriek woonde. Na haar onderzoek legde de Catalaanse arbeidsinspectie het bedrijf een hoge boete op. Het gerechtelijk onderzoek is nog aan de gang.
Om de veiligheid van de brandweer, gebruikers en personeelsleden van ondergrondse parkings te verhogen, werkte Fireforum vzw een regel van goed vakmanschap uit voor het brandveilig ondergronds parkeren van elektrische voertuigen. Iedere werkgever die parkeerplaatsen overweegt bij renovatie of nieuwbouw, doet er goed aan rekening te houden met deze regel.