Actueel

Proefproject voor vaccinatie in bedrijven

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) ging op vraag van het Coronacommissariaat op zoek naar grote ondernemingen die bereid waren om deel te nemen aan een pilootproject rond vaccinatie in bedrijven. Negen grote bedrijven werden geselecteerd en kunnen hun werknemers een boosterprik of eerste vaccin toedienen.

Het coronavirus in Belgische bedrijven

De sectoren die zich het meest hebben ingespannen om de besmettingen met het coronavirus terug te dringen, doen het goed op dat vlak. Dat blijkt uit het tweewekelijkse rapport van de KU Leuven en externe dienst voor preventie en bescherming op het werk IDEWE[1]. En dat is bemoedigend, aldus Lode Godderis, algemeen directeur van IDEWE.

Wettelijke basis voor een eventuele vaccinatieplicht

In een artikel dat gepubliceerd werd in het ‘Arbeidsrecht Journaal’ geven Valérie Vervliet en Nadine Gilis, juristen bij de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, een aantal inzichten in verband met de mogelijke of passende wettelijke basis voor een eventuele vaccinatieplicht en de beoogde doelstellingen daarvan.

Long Covid en de gevolgen voor het werkleven

Sommige patiënten kunnen na een Covid-19-infectie nog maandenlang met ernstige symptomen kampen. Men spreekt dan van ‘Long Covid’. Dit kan gevolgen hebben voor zowel hun privé- als hun werkleven. Het is dan ook belangrijk dat werkgevers begrip tonen voor de situatie en voldoende aandacht besteden aan een goede re-integratie.

Covid-19 op de werkvloer: vaccinatie en testen

Hoe zit het met de vaccinatie- of testvoorschriften op de werkplek? De FOD Werkgelegenheid geeft antwoord op enkele prangende vragen.

Vaccinatie tegen seizoensgebonden griep en Covid-19

Wie moet er in het najaar van 2021 tegen de seizoensgriep worden ingeënt? In het advies van juni beveelt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) een fasering per categorie aan en het verder naleven van de bestaande preventieprincipes.

Covid-19 en reukverlies

Tot voor kort ging bij besmettingen met het coronavirus de aandacht voornamelijk uit naar het acuut ziektebeeld, maar de voorbije maanden komen de chronische klachten meer naar de voorgrond. Een ervan is een blijvend verstoorde reukzin of olfactorische dysfunctie (OD). Hierbij kan een behandeling nuttig zijn.

Covid-19: HGR herbekijkt advies over ventilatie van lokalen

Met de opkomst van meer besmettelijke coronavarianten is het des te belangrijk om binnenruimtes zo goed mogelijk te ventileren. Daarom heeft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) zijn vorig advies grondig herbekeken in het licht van de opgedane ervaringen en de recentste gegevens. In slecht geventileerde ruimtes is het dragen van een masker essentieel, zelfs wanneer de veiligheidsafstand wordt gerespecteerd.

Systemen voor het drogen van handen

Het is belangrijk dat iedereen zijn handen wast na elke sanitaire stop. Door het wassen worden bacteriën verwijderd. Het drogen van de handen gebeurt dan ook best op een hygiënisch verantwoorde manier. Welk systeem kiezen?

Voedselveiligheid in grootkeukens

Je kan met een behoorlijk gerust hart eten in het bedrijfsrestaurant. Dat blijkt tenminste uit de resultaten van de inspecties van het Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). De overgrote meerderheid van de grootkeukens is in orde wat betreft de voedselveiligheid. Slechts één keuken maakte het in 2014 echt te gortig en werd tijdelijk gesloten.