Actueel

Opinie: Wat kunnen bedrijven doen tegen de verspreiding van Covid-19?

In het voorjaar van 2020 werd onze hele maatschappij overhoopgehaald: een toenemend aantal coronabesmettingen, uiteindelijk onder controle gebracht door een algemene lockdown. De maatregelen werden al snel versoepeld vanuit een vals gevoel van veiligheid. Maar het aantal besmettingen stijgt nu wederom, en een herhaling van de aanpak van de eerste golf lijkt geen optie meer te zijn. Wat moet je als onderneming dan doen?

Coronavirus: hoe risicopersonen opsporen?

Aangezien de werkgever verantwoordelijk is voor de gezondheid en de veiligheid van zijn werknemers, moet hij in de huidige coronacrisis proberen om risicosituaties te identificeren en kwetsbare werknemers in zijn bedrijf op te sporen. Hoe kan dit wanneer de gezondheidsgegevens vertrouwelijk zijn?

Systemen voor het drogen van handen

Het is belangrijk dat iedereen zijn handen wast na elke sanitaire stop. Door het wassen worden bacteriën verwijderd. Het drogen van de handen gebeurt dan ook best op een hygiënisch verantwoorde manier. Welk systeem kiezen?

Voedselveiligheid in grootkeukens

Je kan met een behoorlijk gerust hart eten in het bedrijfsrestaurant. Dat blijkt tenminste uit de resultaten van de inspecties van het Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). De overgrote meerderheid van de grootkeukens is in orde wat betreft de voedselveiligheid. Slechts één keuken maakte het in 2014 echt te gortig en werd tijdelijk gesloten.

Teken weren als bescherming tegen de ziekte van Lyme

De Stichting Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) wil werk maken van een norm voor tekenwerende werkkledij. De teek rukt immers op in Europa waardoor het risico op de ziekte van Lyme bij werknemers die in de natuur werken, toeneemt. Er is al tekenwerende kledij – made in Belgium – op de markt. Deze vindt mondjesmaat haar weg naar de werkvloer. Organisaties als het Agentschap voor Natuur en Bos raden hun werknemers vooral aan om blote lichaamsdelen goed te bedekken en teken zo snel mogelijk te verwijderen.

Bacteriële en enzymatische ontvetters en reinigingsmiddelen: wat zijn de risico's?

Preparaten op basis van bacteriën en enzymen kunnen beschouwd worden als vervanging van traditionele ontvetters en reinigingsmiddelen op basis van solventen of oppervlakteactieve stoffen. Dat blijkt uit een Canadees rapport van juli 2014 dat een synthese maakt van de beschikbare kennis over de risico’s verbonden aan bacteriële en enzymatische ontvetters.