Actueel

Apenpokken op de werkvloer

De Wereldgezondheidsorganisatie geeft de hoogste prioriteit aan de uitbraak van het apenpokkenvirus om verdere verspreiding te voorkomen. Hoewel er in België momenteel nog geen reden tot paniek is, is het goed om waakzaam te zijn. Externe preventiedienst Mensura legt uit wat men kan doen om een uitbraak op de werkvloer te vermijden.

Infectiebeschermingsmaskers: nieuwe norm in de maak

In december 2021 is een normalisatieproject op Europees niveau opgestart om een norm uit te werken voor een nieuw type masker: het infectiebeschermingsmasker. Deze maskers zouden zowel de drager als anderen beschermen.

Opinie: Veranderende gezondheidstoestand van werknemers

In een Frans rapport uit januari 2022 worden enkele pistes aangereikt om beter om te gaan met endometriose op de werkvloer.[1] Maar in hoeverre moet een werkgever rekening houden met de veranderende gezondheidstoestand van de medewerkers als die geen gevolg zijn van het werk zelf? Arbeidsarts dr. Edelhart Kempeneers geeft zijn opinie hierover.

Systemen voor het drogen van handen

Het is belangrijk dat iedereen zijn handen wast na elke sanitaire stop. Door het wassen worden bacteriën verwijderd. Het drogen van de handen gebeurt dan ook best op een hygiënisch verantwoorde manier. Welk systeem kiezen?

Voedselveiligheid in grootkeukens

Je kan met een behoorlijk gerust hart eten in het bedrijfsrestaurant. Dat blijkt tenminste uit de resultaten van de inspecties van het Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). De overgrote meerderheid van de grootkeukens is in orde wat betreft de voedselveiligheid. Slechts één keuken maakte het in 2014 echt te gortig en werd tijdelijk gesloten.

Teken weren als bescherming tegen de ziekte van Lyme

De Stichting Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) wil werk maken van een norm voor tekenwerende werkkledij. De teek rukt immers op in Europa waardoor het risico op de ziekte van Lyme bij werknemers die in de natuur werken, toeneemt. Er is al tekenwerende kledij – made in Belgium – op de markt. Deze vindt mondjesmaat haar weg naar de werkvloer. Organisaties als het Agentschap voor Natuur en Bos raden hun werknemers vooral aan om blote lichaamsdelen goed te bedekken en teken zo snel mogelijk te verwijderen.

Bacteriële en enzymatische ontvetters en reinigingsmiddelen: wat zijn de risico's?

Preparaten op basis van bacteriën en enzymen kunnen beschouwd worden als vervanging van traditionele ontvetters en reinigingsmiddelen op basis van solventen of oppervlakteactieve stoffen. Dat blijkt uit een Canadees rapport van juli 2014 dat een synthese maakt van de beschikbare kennis over de risico’s verbonden aan bacteriële en enzymatische ontvetters.