De code 1.404.05 werd toegevoegd aan de beroepsziektelijst. Deze nieuwe code betreft werknemers die geen zorgpersoneel zijn en die de Covid-19-ziekte hebben doorgemaakt na een uitbraak van het SARS-CoV-2-virus op de werkvloer.
Fabrikanten zijn sinds 28 mei 2021 verplicht hun luchtzuiveringssysteem te registreren bij de FOD Volksgezondheid. De toepassing van de voorlopige regels die fabrikanten moeten volgen bij het op de markt brengen van dergelijke systemen, werd met zes maanden verlengd (tot mei 2022). Er werden enkele bijkomende technische criteria toegevoegd (debiet gezuiverde lucht, geluidsvermogensniveau).
De Codex-bepalingen over biologische agentia bevatten verscheidene verplichtingen inzake het opstellen en bijhouden van documenten, het melden van ongevallen, e.d. De tabel biedt een overzicht van deze verplichtingen.
Het koninklijk besluit van 23 november 2020, verschenen in het Belgisch Staatsblad van 26 november 2020, wijzigt de bepalingen over biologische agentia van de codex.
De specifieke bepalingen over biologische agentia zijn opgenomen in de Codex welzijn op het werk. De codex deelt biologische agentia in vier gevarengroepen in en legt beheersingsmaatregelen op in functie van deze gevarengroepen. Door een wijziging van de Europese richtlijn over biologische agentia wordt het SARS-CoV-2-virus (ook wel Covid-19 of coronavirus genoemd) ingedeeld in groep 3.
Richtlijn 2019/1833/EU voert aanpassingen door in de richtlijn over biologische agentia. De lidstaten moeten deze aanpassingen ten laatste op 20 november 2021 in nationale wetgeving doorvoeren.
Het KB van 24 april 2014 dat verscheen in het Staatsblad van 23 mei 2014, wijzigt bepalingen van verschillende koninklijke besluiten van de Codex Welzijn op het werk.
Ziekenhuis- en gezondheidswerkers (verpleegkundigen, artsen,…) lopen het risico geïnfecteerd te raken als gevolg van verwondingen door naalden of andere scherpe medische instrumenten (scalpel, hechtapparatuur,…). Hierdoor kunnen ze besmet raken met ziekteverwekkers die door het bloed overgedragen worden (hepatitis B en C, HIV,…). Om hen te beschermen tegen prikongevallen, werd het KB Biologische agentia bijgewerkt en uitgebreid met een nieuwe afdeling in verband met de preventie van prikongevallen.
De Belgische welzijnswetgeving bevat verschillende regels in verband met vaccinaties voor werknemers die op het werk geconfronteerd worden met bepaalde biologische risico's. Wat zijn de regels en wie moet gevaccineerd worden?
De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), die de vertegenwoordigers van regeringen, werkgevers en werknemers uit 183 landen groepeert, nam op 17 juni de aanbeveling 200 aan, de “Aanbeveling over HIV/AIDS op de arbeidsplaats”.