Artikel

Ventilatie en energiezuinigheid: welke oplossingen?

Om hun energiekosten te beperken, overwegen sommige bedrijven de aanvoer van verse lucht van buitenaf te verminderen. Het INRS (Institut national de recherche et de sécurité) herinnert eraan dat energiebesparingen niet ten koste mogen gaan van de collectieve bescherming van de werknemers. 

Binnenluchtkwaliteit in gesloten plaatsen die publiek toegankelijk zijn

Op 1 december 2022 werd de wet van 6 november 2022 ter verbetering van de binnenluchtkwaliteit in gesloten plaatsen die publiek toegankelijk zijn in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. De wet is gericht op het beperken van de aanwezigheid van verontreinigende stoffen in de binnenlucht, waaronder virussen.

Platform binnenluchtkwaliteit

Op 12 oktober 2022 lanceerden de minister van Volksgezondheid en de FOD Volksgezondheid het Platform binnenluchtkwaliteit. Het platform heeft als doel de belanghebbenden samen te brengen voor overleg.

In situ gespoten purisolatie: correcte applicatie is essentieel

Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad is bij een correcte applicatie van in situ gespoten purisolatie de blootstelling van de gebruikers van een gebouw aan gevaarlijke stoffen zeer laag. Een kwalitatieve uitvoering en het in acht nemen van de nodige veiligheidsmaatregelen is uitermate belangrijk.

Hoe kan het magnetisch veld van een MRI-scanner slachtoffers maken?

Beeldvorming door magnetische resonantie (Magnetic Resonance Imaging - MRI) is een techniek voor medische beeldvorming die vandaag de dag wijdverspreid is. Toch mogen we niet uit het oog verliezen dat deze techniek heel wat gevaren met zich mee kan brengen wanneer men de voorgeschreven preventiemaatregelen niet nauwgezet naleeft.

 

Is de airco een ziekmaker?

In een hotelkamer, in de wagen of op kantoor: wanneer het buiten bloedheet is, dan schakelen we graag de airco in om de temperaturen wat draaglijker te maken. Maar niet iedereen is een grote voorstander van het gebruik van airconditioner. Veel mensen denken dat de airco ziektes verspreidt. Is dat ook zo? 

Relatieve vochtigheid en gezondheid in kantooromgevingen

Bij kantoorwerkers is de luchtvochtigheid vaak een bron van klachten en ongemakken. We zetten hieronder de belangrijkste effecten op een rijtje.

Thermische omgevingen: wat, waar, hoe?

Klimaatomstandigheden hebben een grote invloed op ons functioneren. Te warme of te koude omgevingen kunnen ons hinderen tijdens het werk: concentratieverlies, verminderde beweeglijkheid, enz. Een langdurige blootstelling aan extreme temperaturen kan bovendien risico’s voor de gezondheid inhouden. Welke factoren beïnvloeden ons thermisch comfort? Wat zijn de minimum- en de maximumtemperaturen? Welke parameters moeten worden berekend? Welke preventiemaatregelen zijn wenselijk?

Werkomgeving en gezondheid

Risico’s in verband met de werkomgeving kunnen zich in elke sector voordoen, of het nu gaat om problemen wat betreft lucht, water of oppervlakken (vloeren en muren). Maar waarop moeten we letten als we een gezonde werkomgeving willen en welke preventiemaatregelen kunnen we nemen? Wat zijn de voornaamste aandachtspunten op het vlak van luchtkwaliteit, thermische factoren, verlichting en ten slotte kleuren en contrasten.