Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s, heeft zijn statistisch jaarverslag van 2021 over beroepsziekten gepubliceerd. Wat waren de belangrijkste trends in deze statistieken?
In juni 2022 kwamen 25 wetenschappers uit acht landen samen in Lyon (Frankrijk) bij het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) om hun onderzoek naar de kankerverwekkendheid van de beroepsmatige blootstelling van brandweermannen en -vrouwen af te ronden. Het beroep van brandweerman/-vrouw werd ingedeeld als ‘kankerverwekkend voor de mens’ (groep 1) op grond van voldoende bewijzen van kanker bij de mens.
Voor het eerst doet een Belg onderzoek naar de gezondheidsimpact van giftige dampen in vliegtuigen. Voor dit onderzoek worden (ex-)piloten en (voormalig) cabinepersoneel aan een uitgebreid hersenonderzoek onderworpen.
Het rapport ‘Gezondheid op het werk: uitdagingen en maatregelen’ (2019) van de Franse verzekering voor arbeidsongevallen en beroepsziekten Assurance Maladie – Risques professionnels heeft betrekking op erkende beroepskankers. In Frankrijk worden jaarlijks gemiddeld 1.840 beroepskankers erkend. Op 20 jaar tijd is het aantal erkende werkgerelateerde kankers verdrievoudigd.
Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) organiseerde een groot onderzoeksproject waarin deskundigen en beleidsmakers uit heel Europa samengebracht werden om de waarschuwings- en bewakingsbenaderingen voor de vroegtijdige opsporing van nieuwe risico’s en werkgerelateerde ziekten te onderzoeken. Het agentschap publiceerde onlangs het rapport van dit project.
De ziekte van Parkinson heeft complexe oorzaken die zowel met genetische als milieufactoren verband houden. Het staat vast dat blootstelling aan pesticiden het risico om de ziekte te krijgen vergroot, maar ook andere substanties, zoals metalen of oplosmiddelen, kunnen een rol spelen bijde ontwikkeling van parkinson. Men is echter behoorlijk terughoudend om parkinson te erkennen als beroepsziekte.
De Nederlandse arbeidsinspectie brengt jaarlijks een verslag uit en geeft daarbij commentaar over het cijfermateriaal. Het meest recente verslag kwam in april 2018 uit en handelt over het jaar 2017.
Recente studies vestigen de aandacht op het verband tussen schoonmaakproducten en longaandoeningen. Verpleegkundigen, schoonmaakpersoneel en huishoudhulpen zijn de voornaamste slachtoffers.
Uit tal van studies blijkt dat brandweerlui een hoger risico op kanker lopen doordat ze herhaaldelijk aan toxische stoffen worden blootgesteld. Volgens een recent Frans rapport zijn die risico’s vooral te wijten aan ontbrekende of ondoeltreffende processen om het materieel dat tijdens interventies wordt gebruikt, te reinigen en te ontsmetten. In België legt een Ministeriële Omzendbrief de nadruk op het belang van het goed gebruik en onderhoud van de interventiekledij van de brandweer.
In ons land poetsen bijna 200.000 schoonmakers onze huizen en kantoren of ontsmetten met grof geschut de industrie. Dit blijft echter niet zonder gevolgen voor hun gezondheid. Recent onderzoek wijst uit dat poetsmannen en -vrouwen vaker aan longziekten overlijden dan bedienden en kaderleden.