Werknemersinformatie

Lenzen dragen op het werk: heb oog voor je veiligheid

Lenzen bestaan in allerlei vormen: harde lenzen, zachte lenzen, maandlenzen, daglenzen, … Ze zijn een handig hulpmiddel voor wie niet goed ziet en geen bril wil of kan dragen. Lensdragers mogen echter de veiligheid niet uit het oog verliezen en moeten zich bewust zijn van de mogelijke risico’s.

Laat videovergaderingen je niet uitputten

Sinds de start van de coronacrisis werken we meer dan ooit thuis. En thuiswerk, dat betekent voor velen onder ons ook een hele hoop online vergaderingen. Na zo’n dag vol videogesprekken voel je je dikwijls nog meer moe dan na een dag op kantoor. Waaraan is die vermoeidheid te wijten? En hoe kunnen we het voorkomen?

Staar je niet blind op je scherm

Doordat we tegenwoordig zoveel telewerken, brengen we erg veel tijd online door. Maar onze ogen zijn niet gemaakt om uren na elkaar naar een scherm te kijken. Dat merk je bijvoorbeeld wanneer je ogen beginnen prikken en tranen na een dagje werken op je laptop.

Tips voor thuiswerk

Op het moment van schrijven (18 maart 2020) zijn we door het coronavirus massaal gedwongen om thuis te werken. De ene persoon heeft het daar al wat moeilijker mee dan de andere, maar met de volgende tips kan thuiswerken alvast een stuk aangenamer worden.

Instructiefiche - Opstelling van een beeldschermwerkplek

Enkele basisprincipes voor de ergonomische opstellingen van een beeldschermwerkplek in de ruimte

Een bureau opstellen thuis of op het werk

Zowel thuis als op het werk kan je aan de hand van enkele eenvoudige tips de ruimte inrichten om comfortabel maar ook ergonomisch te werken.

Quiz: Beeldschermwerker, heb je je werkpost goed ingericht ?

Hier volgt een korte quiz om je kennis te testen.

Instructiefiche: Wat is de beste positie voor het scherm, het klavier en de muis?

Niet alleen de instellingen van je tafel en je stoel zijn belangrijk. Ook de opstelling van je computer speelt een belangrijke rol.

Test je kennis over musculoskeletale aandoeningen

Musculoskeletale aandoeningen (MSA) horen tot de meest voorkomende beroepsziekten in de Europese Unie. Ze treffen werknemers in alle sectoren en zijn de oorzaak van heel wat werkonderbrekingen. Wat weet jij over MSA?

Veilig en gezond telewerken

De nieuwe technologische ontwikkelingen vergemakkelijken sinds enkele jaren de mogelijkheid van het telewerken. Steeds meer werknemers werken een of meer dagen van thuis uit. Tegenover de vele voordelen staat echter ook een aantal nadelen. Operatie Veiligheid geeft enkele tips om thuiswerk veilig en gezond aan te pakken.