Praktijkdocumenten

preventMemo - Beeldschermwerk

preventMemo - Beeldschermwerk

Beeldschermwerkers zitten vaak langdurig te werken aan een beeldscherm. Om hen toe te laten hun werk op een veilige en gezonde manier te kunnen uitoefenen, is het belangrijk om te zorgen voor een goede werkorganisatie en inrichting van de werkplek.

PreventMemo - Opstelling beeldscherm

Veel problemen met beeldschermwerk hebben te maken met een slechte opstelling in de ruimte. Reflecties op het scherm en te grote lichtcontrasten kunnen leiden tot oogvermoeidheid, musculoskeletale aandoeningen,…
Dit kan vermeden worden door rekening te houden met de plaatsing van de bureautafels.

Ergonomische tip: beeldschermwerk en zitten

Beeldschermwerk wordt doorgaans al zittend uitgevoerd. Op lange termijn kan deze positie, als ze niet correct wordt uitgevoerd of als ze te statisch blijft, rugpijn veroorzaken. Enkele richtlijnen voor een optimale zithouding.

Ergonomische tip: beeldschermwerk

Steeds meer werknemers voeren beeldschermwerk uit. Bij het inrichten van de werkpost moeten verschillende factoren in rekening gehouden worden om pijn aan de bovenste ledematen of oogvermoeidheid te voorkomen. Deze tip wijst op het belang van het juist instellen van het beeldscherm, toetsenbord en muis. De foto toont het goede voorbeeld.