Goede Praktijk

HACCP in de praktijk, een continu sensibiliseringsproces

HACCP is ervoor zorgen dat voedsel niet besmet raakt. Dit vraagt een doorgedreven aanpak met procedures en registratieformulieren. “Maar bovenal is het een continu proces waarbij iedereen betrokken moet worden”, klinkt het bij het HACCP-team van de Nationale Bank van België (NBB).

Manueel hanteren bij -22 graden

Een ordervoorbereider in een logistiek bedrijf in de voedingssector krijgt vaak te maken met specifieke risico’s zoals werken in een koude omgeving. PreventFocus had een gesprek met Christian Dethy, preventieadviseur bij DeliXL. Het gesprek vond plaats in een magazijn waar de temperatuur -22°C bedraagt.

Besparen op glij- en struikelpartijen

Investeren in anti-slipvloeren en op die manier ongevallen voorkomen, kan rendabel zijn. Dat blijkt uit een praktijkvoorbeeld van het Europese project benOSH, Benefits of Occupational Safety and Health, waarbij gekeken werd wat de financiële voordelen zijn van investeringen in veiligheid en welzijn op het werk.

Innovatie en flexibiliteit bij het onderhouden van hogesnelheidstreinen

In 2006 startte de Nederlandse onderhoudsorganisatie NedTrain met de bouw van een werkplaats voor hogesnelheidstreinen in het domein Watergraafsmeer bij Amsterdam. Met de bouw van deze werkplaats had het bedrijf slechts één grote ambitie voor ogen: innovatie brengen op technologisch vlak en tegelijk de veiligheid voor zijn werknemers verhogen. NedTrain had nood aan een flexibele werkplaats mét toekomstperspectief. Een overzicht van de laatste evoluties in de onderhoudswereld.