Actueel

Gevolgen kanker voor eerste keer erkend als handicap door rechter

Na een afwezigheid van twee jaar door kanker wilde een werkneemster terug aan het werk gaan bij haar werkgever. Na een aanvraag tot aanpassingen van de werkvoorwaarden, werd ze echter ontslagen. De rechter erkende – voor de eerste keer ooit in België – de gevolgen van kanker als een handicap en veroordeelde de werkgever voor discriminatie.

Uitdagingen HR voor 2018 en werkorganisatie

Een recente enquête van advocatenkantoor Claeys & Engels over de HR-vooruitzichten voor 2018, toont aan dat bedrijven het moeilijk hebben met het aanwerven en behouden van personeel. De nieuwe wetgeving met betrekking tot de arbeidsorganisatie (glijdende werkuren, telewerk, …) wordt nog weinig toegepast.

Stressloos naar het werk met de kantoorbus

Voor veel mensen gaat een deel van hun dag naar het pendelen van en naar het werk. We verliezen daar niet alleen tijd mee, maar soms ook ons geduld. Denk maar aan files die ervoor zorgen dat we gestresseerd en/of te laat komen op het werk. ‘Office on Wheels’ biedt daar met de kantoorbus een oplossing voor. Je werktijd start namelijk vanaf je de bus instapt.

Het "chippen van werknemers", is dat wel legaal?

Een parlementslid heeft zijn bezorgdheid geuit tegenover de minister van Werk over de wettigheid van het "chippen van werknemers", zelfs al gebeurt dit met hun toestemming. Hij maakt zich zorgen over het mogelijk misbruik van zulke chips. Dit soort implantaten roept vragen op, niet enkel over het behoud van het privéleven, maar ook op gezondheidsvlak.

16 bedrijven samen voor een betere work/life balance

In Frankrijk hebben 16 grote ondernemingen een charter ondertekend met 15 afspraken voor een beter evenwicht tussen werk en privé. Dit charter is er gekomen op initiatief van de minister voor vrouwenrechten.

Belgische bedrijven in de prijzen voor beleid psychosociale risico’s

De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) en het Belgische Focal Point van het Europees agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) reikten tijdens de Europese week voor welzijn op het werk vijf prijzen uit aan Belgische bedrijven die zich inzetten voor een beter beleid rond psychosociale risico’s. De gelukkigen waren zorginstelling Vitas, het OCMW van Moeskroen, de hulpdiensten van de provincie Luik, de hulp- en thuiszorgdienst van Charleroi en de Thomas More hogeschool.

80% werknemers tevreden over balans werk-privé

Securex bevroeg in 2013 2.088 Belgische  werknemers over het evenwicht tussen hun werk en privéleven. Slechts 1 op 5 bevraagde werknemers vond zijn werk-privébalans problematisch.

Mobiliteitsbudget oplossing voor fileleed?

Een mobiliteitsbudget met hetzelfde sociaal fiscaal statuut als een bedrijfsauto zou ertoe kunnen leiden dat veel minder werknemers kiezen voor de auto als verplaatsingsmiddel voor het woon-werkverkeer. Dat blijkt uit een pilootproject dat werd georganiseerd door Mobiel21, de Bond Beter Leefmilieu en Voka Halle-Vilvoorde en dat de steun kreeg van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V).

Voorstel EU-richtlijn moet mobiliteit van werknemers vergemakkelijken

De Commissie werkgelegenheid van het Europees Parlement heeft op 5 november 2013 een voorstel voor een richtlijn over het vrij verkeer van werknemers aangepast. Volgens de Europarlementariërs staan er in het huidige voorstel nog te veel obstakels en genieten de werknemers te weinig bescherming wanneer ze gediscrimineerd worden. Een andere wijziging die werd aangebracht, is een verwijzing naar veiligheid en gezondheid op het werk.