Twee arbeiders vallen uit een beschadigde hoogwerker

Op 30 maart 2012 vielen twee arbeiders van het Canadese bedrijf Revêtements van een hoogwerker terwijl ze een muurbekleding aan het aanbrengen waren aan een gebouw met een stalen constructie.

De twee mannen waren aan het werk op het platform van een zelfrijdende hoogwerker toen het schaarliftsysteem het begaf. De arbeiders werden weggeslingerd en vielen op de grond. Ze werden zwaargewond. De ene had een bekkenbreuk. De andere bezweek zes dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Uit het onderzoek bleek dat de hoogwerker abnormale tekenen van slijtage vertoonde, vooral bij de lasnaden van de schaarstructuur, maar er waren ook gebreken aan de ventielen die de hydraulische druk in de hefcilinder moeten beperken.

Wat leer je hieruit?

Een beschadigde of slecht onderhouden hoogwerker kan het plotseling begeven. Deze machines moeten regelmatig technische controles ondergaan. De controleverslagen moeten bij het voertuig aanwezig zijn, want bij een eventuele arbeidsinspectie moet men kunnen aantonen dat de uitrusting in regel is.

Bron: CSST

: Operatie Veiligheid 3/2014