Terugkeer naar het werk na verplicht telewerk

Het massale telewerk van de afgelopen maanden legde ook enkele pijnpunten bloot. Externe dienst Cohezio wijst op de negatieve gezondheidsgevolgen ervan en op de belemmeringen die werknemers kunnen ondervinden wanneer zij (geleidelijk en gedeeltelijk) weer naar het werk gaan.

Gezondheidseffecten
Maanden van verplicht telewerk hebben negatieve gevolgen voor de gezondheid gehad. Volgens de gezondheidsenquêtes van Sciensano beweegt een derde van de telewerkers minder en hebben zij een sedentaire levensstijl. 26% is aangekomen (ze eten meer tussendoortjes), 63% voelt zich geïsoleerd en 22% lijdt onder angst en/of depressie (dat is dubbel zoveel als in 2018).
Die negatieve gevolgen voor de gezondheid zijn dezelfde als de effecten die worden vastgesteld bij personen in sociaal isolement. Het sedentaire gedrag veroorzaakt de zogenaamde sitting disease. Dit kenmerkt zich door een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden, cardiovasculaire aandoeningen, mentale aandoeningen, diabetes, musculoskeletale aandoeningen en ten slotte een verhoogd risico op het ontwikkelen van bepaalde kankers (vooral dikkedarmkanker en borstkanker).
 
Terughoudendheid
Sommige werknemers zullen opgelucht zijn dat ze naar hun werkplek kunnen terugkeren, maar de terughoudendheid die anderen kunnen ondervinden, mag niet over het hoofd worden gezien:
- angst om samen met andere collega’s in hetzelfde lokaal te zitten;
- angst om opnieuw het openbaar vervoer te nemen en/of vast te zitten in de files;
- angst om aan productiviteit in te boeten;
- moeite om de eigen ‘cocon’ en de nieuwe gewoontes achter te laten;
- wantrouwen wat betreft de naleving van de hygiënische maatregelen op kantoor;
 
Bron: cohezio.be
 
: preventMail 21/2021