Opgepast voor legionella na heropstart bedrijf

Wanneer bedrijven, horecazaken en sportzalen heropstarten na de lockdown door het coronavirus, is het belangrijk om de leidingen goed te spoelen zodat alle bacteriën weg zijn en een mogelijke legionellabesmetting uitgesloten wordt.

Wat is legionella?
Legionella is een verzamelnaam voor ziekten die te wijten zijn aan de legionellabacterie. Een besmetting door de legionellabacterie kan verschillende vormen aannemen: longontsteking, veteranenziekte, pontiackoorts, lochgoilheadkoorts en wondinfecties. De ziektes zijn niet overdraagbaar, maar worden veroorzaakt door het inademen van een aerosol met legionellabacteriën.
De bacterie komt voor in oppervlaktewateren, maar omdat de bacterie zich vermenigvuldigt bij watertemperaturen warmer dan de omgeving (tussen 20° en 50 °C is ideaal), wordt legionella vooral geassocieerd met artificiële waterbronnen. Ook al omdat de besmetting gebeurt via aerosol (nevel van hele fijne vloeistofdeeltjes).
 
Sectoren
Volgens legionellaspecialiste Anne-Mie Vermeer is er in drie sectoren een hoger risico op legionella bij de heropstart na de lockdown: grote bedrijven of fabrieken die bijvoorbeeld werken met koeltorens, de horeca en de sportsector.
In koeltorens die stilgelegd worden, blijft water staan. Dit water is de ideale kweekvijver voor de legionellabacterie, zeker bij warm weer. Vooral de ‘natte’ koeltorens die werken met ‘geforceerde trek’ of ‘geïnduceerde stroming’ vormen een risico. Dit type wordt ook gebruikt in grote airconditioninginstallaties.
Wat de horeca betreft, vormen de kranen en douches in hotelkamers een gevaar; in de sportsector zijn dit vooral de douches in de sportzalen. Men moet dus douches en kranen voldoende laten lopen vooraleer ze opnieuw te gebruiken.
 
Spoelen van douches
Bij het spoelen is het belangrijk dat de temperatuur van het water aan het aftappunt (de douchekraan) warm genoeg is. Hoelang men moet spoelen, hangt af van de watertemperatuur:
-       bij 60 °C: 20 minuten spoelen;
-       bij 65 °C: 10 minuten spoelen;
-       bij 70 °C: 5 minuten spoelen.
Vergeet ook niet de douchesproeikoppen te ontkalken. Als de kop deels verstopt is, is er een kleinere verneveling van het water en is de kans op inademing van (besmette) waterdruppels hoger.
 
: preventMail 16/2020