Ontsmetten van ‘arbeidsmiddelen’: smartphone, muis, toetsenbord

Met het oog op de indijking van het coronavirus is het erg belangrijk om de smartphone, het toetsenbord en de muis regelmatig te ontsmetten. Hieronder geven we enkele tips van Le Figaro en dr. Johan Sterckx, arbeidsarts en hygiënist.

Desinfecteer je smartphone
Wanneer?
Het is aangeraden je smartphone ‘s avonds thuis te ontsmetten als je overdag op openbare plaatsen bent geweest. Door het verhoogde risico op besmetting is het evenwel beter om je smartphone helemaal niet te gebruiken op openbare plaatsen of in aanwezigheid van een groep mensen. Je zondert je, indien mogelijk, best even af om een oproep op een rustigere plaats te beantwoorden. Het is momenteel sowieso aangewezen om je smartphone na een bezoek aan een drukke plaats te ontsmetten.
 
Product
Om virussen en bacteriën op smartphones te doden, gebruik je best een product op basis van 70% gemodificeerde alcohol. Die zijn verkrijgbaar in apotheken, supermarkten en doe-het-zelfzaken.
 
Hoe te werk gaan?
- Haal de stekker van de smartphonelader uit het stopcontact;
- Breng de alcohol aan op een microvezeldoek voor eenmalig gebruik en wrijf het product op alle vlakke oppervlakken (vergeet het hoesje niet!). Gebruik geen keukenpapier, reinigingsdoekjes of papieren zakdoeken omdat die resten kunnen achterlaten op de telefoon;
- Desinfecteer je handen na het schoonmaken.
 
Desinfecteer je muis en toetsenbord
Algemene regel
Het is aangeraden je muis en toetsenbord regelmatig te ontsmetten (meerdere keren per week). Dat kan perfect met een ontsmettingsdoekje (voor het toetsenbord duurt dit iets langer omdat je elke toets afzonderlijk moet schoonmaken). Als andere personen het toetsenbord ook gebruiken, reinig je dit best elke ochtend.
 
Tijdens de pandemie
- Telewerk en afzondering:
Wie telewerkt of gewoon thuisblijft, hoeft niet elke dag de muis en het toetsenbord te desinfecteren. Het coronavirus overleeft immers niet langer dan vier uur op koper en twee tot drie dagen op plastic.
- Frequente contacten met andere personen:
Heb je toch nog veelvuldig contact met andere personen? Dan blijft handen wassen essentieel.
 
 
Geschreven in samenwerking met dr. Johan Sterckx, arbeidsarts bij externe dienst voor preventie en bescherming op het werk Mensura
: preventMail 12/2020