Korte broek en sandalen op het werk bij warm weer?

Het is zeer moeilijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag wat een werknemer kan/mag dragen op het werk. Er spelen immers heel wat factoren mee. De uitgevoerde risicoanalyse zal een doorslaggevende rol spelen.
Korte broeken
Het nadeel van korte broeken is dat ze geen bescherming bieden aan de onderbenen en de knieën. Dit zou een significant verhoogd veiligheidsrisico kunnen geven wanneer de werknemer bij het uitvoeren van de arbeidstaken in contact kan komen met bepaalde chemische agentia, ruwe oppervlakken en/of scherpe voorwerpen. Blijkt uit de risicoanalyse dat dit niet het geval is, dan zou de werkgever in overleg een korte broek kunnen toestaan. Men moet wel opletten dat het dragen van een korte broek geen nieuwe risico’s creëert (bv. verbranding bij het werken met cementproducten).
Als het dragen van een korte broek niet kan worden toegestaan, dan kan men eventueel opteren voor een andere samenstelling van de werkkleding tijdens de zomermaanden. Als men bijvoorbeeld voor polyester/katoen kiest, dan zal de werkbroek minder dik, lichter en luchtiger worden.
 
Sandalen
Hetzelfde probleem stelt zich bij het dragen van werksandalen (meestal alleen in een S1-uitvoering beschikbaar). Zijn er geen risico’s op vallende voorwerpen, penetratie door scherpe voorwerpen of een vochtige omgeving? Dan zou men kunnen overwegen om ze toe te laten. Maar als het dragen van sandalen nieuwe risico’s creëert (bv. struikelen, uitglijden), dan kan het weer niet.
 
Bron:
premed.be
 
: preventActua 13/2020