Korte broek en sandalen op het werk?

“Mag ik een korte broek en sandalen dragen op het werk?” Op warme dagen is dit een veelgestelde vraag. Maar met welke elementen moet men rekening houden bij het beantwoorden van deze vraag?

Korte broeken
Het nadeel van korte broeken is dat ze geen bescherming bieden aan de onderbenen en de knieën. Dit zou een significant verhoogd veiligheidsrisico kunnen geven wanneer de werknemer bij het uitvoeren van de arbeidstaken, in contact kan komen met bepaalde chemische agentia, ruwe oppervlakken en/of scherpe voorwerpen. Blijkt uit de risicoanalyse dat dit niet het geval is, dan zou de werkgever in overleg een korte broek kunnen toestaan. Men moet wel opletten dat het dragen van een korte broek geen nieuwe risico’s creëert (bv. verbranding bij het werken met cementproducten). 
Als het dragen van een korte broek niet kan worden toegestaan, dan kan men eventueel opteren voor een andere samenstelling van de werkkleding tijdens de zomermaanden. Als men bijvoorbeeld voor polyester/katoen kiest, dan zal de werkbroek minder dik, lichter en luchtiger worden.
 
Sandalen
Hetzelfde probleem stelt zich bij het dragen van (werk)sandalen (meestal alleen in een S1-uitvoering). Zijn er geen risico’s op vallende voorwerpen, penetratie door scherpe voorwerpen of een vochtige omgeving, dan zou men kunnen overwegen om ze toe te laten. Maar creëert het dragen van sandalen nieuwe risico’s (bv. struikelen, uitglijden), dan kan het weer niet.
 
Kantooromgeving
Voor kantoormedewerkers ligt het vaak anders. Hier zal de risicoanalyse een minder belangrijke rol spelen omdat er andere risico’s zijn. Het imago van het bedrijf speelt dan weer een grotere rol. Ook is er soms airco aanwezig waardoor het minder warm wordt dan op een werf in openlucht. 
 
Besluit
Er spelen heel wat factoren mee die bepalen wat een werknemer kan/mag dragen op het werk. Het is dus zeer moeilijk om een eenduidig antwoord te geven. De uitgevoerde risicoanalyse zal een doorslaggevende rol spelen. Het is belangrijk om over een ‘dresscode’ te beschikken die goed doordacht is en in overleg met de werknemers is ontstaan. Zijn er nog geen duidelijke kledingvoorschriften, dan is het raadzaam om toch duidelijke afspraken te maken om conflicten te voorkomen.
 
Bron:
premed.be
: preventActua 13/2019