Hersenvliesontsteking herkennen

Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de vliezen rond de hersenen en het ruggenmerg. Ze duikt vooral op in de winter en in de lente. De bacteriële variant is de gevaarlijkste en kan dodelijk zijn. Wees alert voor de symptomen en raadpleeg op tijd een dokter.

Jongeren
Hersenvliesontsteking treft vooral kinderen, jongeren en mensen met een verminderde afweer of chronische ziekte. De ziekte is erg besmettelijk en komt daarom regelmatig voor in scholen, jeugdbewegingen of sportclubs.

Symptomen
De eerste symptomen doen vaak denken aan een griep: zich onwel voelen, koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn. Vaak treedt er ook zeer plots hoge koorts op. Iets later kan de zieke ook last krijgen van nekstijfheid. Andere symptomen zijn misselijkheid, braken, verminderde eetlust, geen licht kunnen verdragen, gewrichtspijn, sufheid, rood-paarse vlekjes op de huid die niet verdwijnen als je er met een glas op duwt (bij een bacteriële besmetting door de meningokok.

Viraal of bacterieel
De meeste hersenvliesontstekingen worden veroorzaakt door een virus (enterovirussen, bofvirus). De besmetting verloopt via de stoelgang of via druppeltjes die vrijkomen bij het niezen, snuiten of hoesten. Virale meningitis is zelden levensbedreigend en geneest doorgaans spontaan na een tot twee weken.
Bacteriële meningitis, daarentegen, verspreidt zich vaak sneller en het verloop is ernstiger. Het wordt veroorzaakt door bacteriën als meningokokken en pneumokokken die worden verspreid via het hoesten, niezen of snuiten. Deze vorm moet zo snel mogelijk behandeld worden met antibiotica.

Wanneer naar de dokter?
Bij een vermoeden van hersenvliesontsteking moet je zo snel mogelijk een arts raadplegen. Ga onmiddellijk naar de spoeddienst als de zieke plots hoge koorts heeft in combinatie met onderstaande symptomen:
- nekstijfheid
- bewusteloosheid
- rood-paarse huidvlekjes die niet verdwijnen als je erop drukt

Voorkomen
Heel wat vaccins verkleinen de kans op een hersenvliesontsteking aanzienlijk. Maar je bent nooit volledig beschermd.
Meningitis wordt op dezelfde manier doorgegeven als griep. Op deze manier kan je een besmetting voorkomen:
• Was regelmatig je handen met water en zeep.
• Breng je vingers zo weinig mogelijk naar je mond of ogen.
• Bedek bij het hoesten en niezen steeds je mond en neus. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze meteen na gebruik in een vuilnisbak. Was daarna steeds je handen met water en zeep.


Bron: cm.be
 

: PreventActio 08/2015