Desinfectietunnels en uv C-lampen: risico’s voor de gezondheid

Sommige ontsmettingstechnieken ingezet om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, zijn niet steeds doeltreffend en kunnen zelfs risico’s inhouden voor de gezondheid. De Hoge Gezondheidsraad (HGR) waarschuwt voor de gevaren van desinfectietunnels en uv C-lampen.

Desinfectietunnels
De HGR heeft een zeer negatief advies gegeven over desinfectietunnels die gebruikmaken van ozon en andere biociden om winkelkarren en klanten te ontsmetten. Enerzijds is er geen wetenschappelijk bewijs voor hun doeltreffendheid, anderzijds is het risico op irritatie van de slijmvliezen te hoog (zelfs bij zeer lage dosissen). Deze desinfectietunnels kunnen momenteel dus niet ingeschakeld worden in België. Bedrijven die desinfectietunnels zouden willen aanbieden op de Belgische markt, moeten eerst een aanvraag indienen bij de FOD Volksgezondheid.
 
Ontsmetting met uv C-lampen
Ontsmetting van lucht of ruimtes met uv C-lampen in de strijd tegen Covid-19 moet zich beperken tot medische toepassingen (tandheelkunde, sterilisatie), ziekenhuizen en industriële sectoren die hiervoor strikt gecontroleerde procedures hebben. In andere gevallen raadt de Hoge Gezondheidsraad dit af.
Het opstellen van deze lampen op drukke plaatsen (zowel op gesloten als op open plaatsen zoals terrassen) wordt niet aanbevolen: ze zijn niet effectief en de effecten van uv C-stralen kunnen het risico op oogschade en kanker verhogen.
 
: preventMail 25/2020