Covid-19: welke verdunning bleekwater gebruiken om te reinigen?

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is een goede hygiëne erg belangrijk. Om grote oppervlakken te reinigen, kan men bleekwater gebruiken, maar met welke verdunning?

Chloorverbindingen
Het SARS-CoV-2-virus is heel gevoelig voor zeep, alcohol en chloorverbindingen. Vandaar ook het advies om regelmatig de handen te wassen. Dit doet men best met zeep, want dat is het meest effectief en is ook minder schadelijk voor de huid dan alcohol of chloorverbindingen.
Voor grote oppervlakken is het wel het gemakkelijkst om chloorverbindingen te gebruiken, en dan nog best een verdunning van natriumhypochloriet. Dit is ook wel gekend als javel of bleekwater.
Maar welke verdunning van bleekwater gebruikt men best? Bleekwater is op zich al een verdunde oplossing van natriumhypochloriet, doorgaans van 5%. Bij gebruik moet men dit nog verder verdunnen.
 
Advies van de Belgische overheid
Tot voor kort gaf Sciensano het advies om 10 ml bleekwater met 1 liter water te vermengen, maar in de geüpdatete versie van het advies die verscheen op 1 april, werd de dosis verviervoudigd naar 40 ml per liter water.
Reinig indien mogelijk eenmaal per dag oppervlakken die veel aangeraakt worden (bv. tafel, nachtkastje, deurklink, toiletbril, vloer, ...) met water dat 4% bleekwater (javel) bevat: doe 40 ml bleekwater (= 4 soeplepels) in een fles van 1 liter en vul deze vervolgens met kraanwater.
Dit komt overeen met een verdunning van 0,2%.
 
Internationale adviezen
Het ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) adviseert nog steeds een verdunning van 0,05%.
 
Het Amerikaanse CDC (Centers for Disease Control and Prevention) werkt op haar beurt met imperial units: “5 tablespoons (1/3rd cup) bleach per gallon of water OR 4 teaspoons bleach per quart of water”. Volgens Google is een Amerikaanse teaspoon 14,7868 ml. Een gallon is 3,785 liter. Omgerekend wordt dat ongeveer 20 ml bleekwater per liter water, dus ca. 0,1% verdunning natriumhypochloriet.
 
Ook nog dit
Het ene bleekwater is het andere niet. De effectieve verdunning kan verschillen, met soms slechts 3,7% natriumhypochloriet in water in plaats van 5%.
 
Conclusie
Dus welke verdunning moet men nu gebruiken? Een verdunning van (minstens) 0,1% natriumhypochloriet is goed, maar gezien er soms toch wat lagere concentraties zijn, volgt men best het advies van Sciensano om 40 ml bleekwater per liter water te gebruiken. Of nog beter: gebruik ‘een goede scheut’.
 
Over de auteur: Edelhart Kempeneers is arts-specialist in de arbeidsgeneeskunde. Hij is medisch directeur bij Attentia.
: preventMail 16/2020