Prevent voert studies en onderzoeken uit voor verscheidene opdrachtgevers zoals de Europese Commissie, de Federale Overheidsdienst voor Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA), het European Network for Workplace Health Promotion (ENWHP), externe diensten voor preventie en bescherming op het werk. Een overzicht van de lopende projecten.
Het ESF-project DM@Work stelt praktijkhandboeken beschikbaar die bedrijven ondersteunen bij het uitbouwen van een jobbehoud en re-integratiebeleid. Een systematische aanpak op bedrijfsniveau is immers noodzakelijk. Slechts 1 op de 5 werknemers die een jaar afwezig zijn opnieuw aan de slag gaan bij hun werkgever.
Prevent rondde samen met partners van TNO, de Universiteit van Nottingham, het Work Research Centre en de London School of Economics een studie af over de mentale gezondheid op het werk in Europa. Opdrachtgever was de Europese Commissie, DG Employment.
In verschillende sectoren waar gewerkt wordt met contractors blijkt de communicatie niet steeds zonder problemen te verlopen. Vreemde werknemers verstaan vaak de instructies niet omdat ze de taal niet spreken.
In opdracht van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg ontwikkelde Prevent een online risicoanalysetool voor de kapperssector. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met de sociale partners en andere experten.
TOOLBOXLAB ontwikkelde een gratis, vierdaags opleidingsprogramma (incl. online platform), dat in een eerste fase werd uitgetest in de Belgische bouwsector. Op basis hiervan werd de opleiding dan verder uitgerold naar Roemenië, Bulgarije en Turkije.
In de aanloop naar de ontwikkeling van een strategie inzake veilgheid en gezondheid in Luxemburg evalueerde Prevent het beleid en de activiteiten van de Arbeidsinspectie en de huidige samenwerkingsvormen met en tussen de partners inzake preventie.
In opdracht van de Europese Commissie ontwikkelde Prevent, in samenwerking met twee Duitse partners, KOOP en Infratest, een methodologie voor de evaluatie van Europese OSH richtlijnen, toepasbaar op alle lidstaten.
Het Serious Safety Game wil de kennis en vaardigheden van jongeren in de logistieke sector met betrekking tot veilig en gezond werken versterken door middel van nieuwe leermethoden.
In opdracht van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg evalueerde Prevent de Nationale Strategie inzake welzijn op het werk 2008-2012.
Prevent werkte mee als partner in het project Support@Work dat slachtoffers van een verkeersongeval ondersteunt bij het behouden en zoeken van een job.
THESEIS is een Europees onderzoeksproject gericht op het ontwikkelen, testen en verspreiden van een innovatief training-model op het gebied van gezondheid en veiligheid van de werknemers in de eco-industrie. Hierbij lag de focus op de sector van de afvalverwerking.
Prevent werkt als partner mee in een Europees LdV project rond kennisuitwisseling over veiligheid en gezondheid en de impact hiervan op de productiviteit (Health and Safety at Work and Productivity HesaPro).
Europees onderzoeksproject dat voor een aantal sectoren de belangrijkste veiligheidsgerelateerde termen en uitdrukkingen in kaart brengt en vertaalt naar een aantal Europese talen.
Het doel van dit project is om alle bestaande strategieën en methodes voor het meten en doorgronden van de veiligheids- en gezondheidscultuur binnen een organisatie, te verzamelen.
Prevent was partner in een Europees onderzoeksproject dat de effecten onderzoekt van het grootschalige herstructureringsproject van de lokale overheden in Griekenland Kallikratis op de gezondheid van de werknemers.
Prevent werkte mee aan een rapport over alle bestaande beleidstrategieën en praktijkvoorbeelden binnen Europa om sociale innovatie op het werk, en dus de kwaliteit van de arbeid, te stimuleren en te verhogen.
De Europese Commissie spant zich sinds 2008 in voor onderzoek naar de impact van herstructureringen in bedrijven op het welzijn van werknemers. Het zette drie opeenvolgende projecten op, waarvoor Prevent Belgische partner is: Hires (Health in Restructuring), Hires Plus en Hires Public.